HHaber

Milyonlarca kişinin bir çok kuruma olan borçları siliniyor

KYK borçlarındaki faizlerin silinmesi, maske takılmamasından ötürü gelen cezaların iptali, kredi kartı borçları, karşılıksız çek ve senet gibi konularda yeni düzenlemeleri içeren torba yasa Meclis’e geldi.
Merakla beklenen kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda perşembe günü görüşülmeye başlayacağını belirten Milletvekili Koçer kanun teklifi ile ilgili şunları kaydetti:
“3 milyon vatandaşın icra borcu silinecek. 15 Ağustos 2022’den önce icra takibi başlatılan 2 bin lira ve altındaki alacaklar tasfiye edilecek. GSM kuruluşları, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketlerine olan borçlar bu çerçevesinde yer alacak. Varlık yönetim şirketlerine devredilen alacakların 2 bin 500 liraya kadar olan kısmının ödenmemesi de teklifte yer alıyor. Alacakların 2 bin 500 liralık kısmı istisna edilerek yaklaşık 1 milyon kişi bankalara olan kredi kartı ya da başka borçlarından kurtulmuş olacak. Doğal gaz, elektrik dağıtım ve GSM şirketlerinin 2 bin liraya kadar olan alacaklarına ilişkin 2 milyon kişiyi ilgilendiren dosya ile birlikte yaklaşık 3 milyon vatandaşın icra borcu kalkmış olacak.”
ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ İÇİN DESTEK
Koçer, konuşmasının devamında elektrik ve doğal gaz destekleri ile ilgili ise; “İşverenlerin çalışanlarına vereceği elektrik ve doğal gaz desteklerinin 1000 liralık kısmı gelir vergisi ile sigorta prim kesintisinden muaf tutulacak. Doğal gaz olmayan yerlerde dar gelirli vatandaşlarımız için uzun yıllar boyunca zaten devam eden kömür yardımına devam edilirken, sabit gelirli çalışanlarımız için de doğal gaz desteği sağlanmış olacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih ile 2023 yılı Nisan ayının sonuna kadar işverenlerce elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderleri için çalışanların mevcut ücretlerine ilave olarak 1000 TL’ye kadar yapılacak ödemeler gelir vergisinden istisna edilecek” açıklamasında bulundu.
ENGELLİ VE YAŞLILARA AİT OLAN 566 MİLYON LİRA TUTARINDAKİ BORÇ SİLİNECEK
Koçer; “Yaşlı ve engelli aylıkları ile ilgili ödemelerin yapılması akabinde şahısların vefat, gelir değişikliği, engel durumu değişikliği gibi sebepler sonucu tespit edilen yersiz ödemelere ilişkin borçları da geri istenmeyecek ve tamamen silinecek. Ödeme gücü bulunmayan 163 bin 572 engelli ve yaşlı vatandaşın 566 milyon 262 bin 916 TL’lik borcu da böylece silinmiş olacak” şeklinde konuştu.
YEMEK BEDELİ İSTİSNASI
Koçak gelir vergisinden istisna edilebilecek diğer bir konunu olan yemek bedeli için de şunları kaydetti:
“İşverenlerin iş yerinde veya müştemilatında yemek vermediği durumlarda çalışılan günlere ait yemek bedeli gelir vergisinden istisna edilecek. Bu istisna uygulaması 2022 yılı için 51 TL olarak uygulanacak. Ücret ödemelerinin yurt dışından elde edilen kazançtan karşılanması şartıyla, yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışmak üzere yurt dışına götürülen ve fiilen yurt dışında çalışan hizmet erbabına yapılan ücret ödemeleri de gelir vergisinden istisna edilecek.”
KUR KORUMALI MEVDUAT UYGULAMASI AYNI ŞEKİLDE DEVAM EDECEK
Koçer, kur korumalı mevduat uygulamasının uzatılacağını yönünde de müjde verirken; “2021’de kur korumalı mevduat sistemi hayata geçmiş ve 2022 Mart ayında işletmeler de kur korumalı mevduata dahil edilmişti. 2022 sonunda bitecek olan uygulamanın süresi 31 Aralık 2023’e kadar uzatılacak” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLERİN KREDİ BORCUNDA İŞLEYEN TÜM FAİZLER SİLİNECEK
“1 milyon 392 bin öğrencinin almış olduğu öğrenim kredisi ile 26 bin öğrencinin katkı kredisi olmak üzere toplam 27,6 milyar liraya ulaşan bir meblağdan bahseden Koçer, öğrenim kredisi alan öğrenciler, borçlarını iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı süre kadar, aldıkları miktar tutarında ve aylık dönemler halinde ödeyecekler” diyerek faizlerin silineceğini açıkladı..
EĞİTİM YARDIMI MİKTARI ARTACAK
Öğrencilere verilen eğitim yardımının çerçevesinde genişleyeceğini kaydeden Koçer şunları kaydetti:
“Tıp fakültesi öğrencilerinden son sınıfta olanlar ile diş hekimliği fakültelerinin beşinci yılına geçen öğrencilere, asgari ücret tutarında yapılan ödemenin, yalnızca devlet üniversitelerini değil tüm üniversiteleri kapsaması planlanmaktadır, en kısa sürede gerçekleştirilecek.””
MASKE VE SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI DA TAMAMEN AFFEDİLECEK
Koçer, pandemi sürecinde maske kullanmayan ve sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere yönelik kesilen toplam 2,7 milyar lira tutarındaki cezanın da tahsil edilmeyeceğini söyledi..
SİCİL AFFI DA GELECEK
Koçer bu konuya dair de; “Karşılıksız çıkan çeki protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmının 1 Haziran 2023’e kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları dikkate alınmayacak. Bu borçların anapara veya taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022’den önce olacak” şeklinde açıklamada bulundu.