HHaber

Kellik tedavisi bulundu, artık tarihe karışıyor

Japonya’daki Yokohama Ulusal Üniversitesi’ndeki araştırmayı yürüten ekip bu buluşa, epitelyal ve mezenkimal olmak üzere iki tip hücrenin uzamsal düzenini kontrol ederek imza attılar. Epitel adı verilen hücreler, vücudun yüzeylerinin içini ve dışını kaplayan bir hücre türüdür. Mezenkimal hücreler ise, kemik iliğinde bulunan ve iskelet dokularının yapımı ve onarımı için çok büyük önem taşıyan multipotent kök hücreleridir. Saç köklerinin gelişimi, bu hücreler veya EMI’ler arasındaki etkileşimler tarafından koordine edilmektedir.
Araştırma ekibi tarafından geliştirilen organik kültür sistemi, neredeyse yüzde 100 verimlilikle saç kökleri ve saç millerini üretmeyi başardı.
Fakat henüz insanlar üzerinde denenmedi. Bu testlerin insan hücrelerinde denenmesi için biraz daha zamana ihtiyaç var.
Prosedür insan hücreleri kullanılarak test edilmemiş olsa da, ekibin bulguları, foliküllerin birinin kafasına implante edilip orada yenilenmesininmümkün olabileceğini gösteriyor. Fareler üzerinde elde edilen bulgular çok büyük bir başarı. Bu yönde çalışmalara başlanacak. Gelecekteki araştırmalar neticesinde, saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün cilt hastalığı olan alopesi gibi saç dökülmesi bozuklukları için yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesi için yeni yollar açılmış olacak.