HHaber

Tüketici kredisi kullanmak daha da zorlaşıyor

Olağan seyri yüzde 30-35 arasında olması gereken bireysel krediler ve kredi kartlarının toplam krediler içindeki payı, uzun yılların ardından ilk kez yüzde 20’nin altına geriledi. Bir yandan kredi kullanımı yavaşlarken, diğer yandan da borcunu ödeyemeyenlerin sayısı giderek artmakta. Ağustos ayından bu güne değin, ağırlık kredi borcunda olmak üzere son bir yıl içerisinde ödeme yükümlülüğünü süresi içerisinde yerine getiremeyen bireysel kredi ve kredi kartı borçlularının sayısına 516 bin kişi daha dahil oldu ve bu rakam 4 milyon 160 bine ulaştı.
Vatandaş kredi kullanmakta zorlanıyor.
Dünya gazetesinde yer alan bir habere göre; faiz oranlarının rekor negatif seviyelere gerilemiş olmasına rağmen, sanayici, ihracatçı ve KOBİ’lerin özellikle de son bir yıldan bu güne çokça dile getirdiği finansmana erişim sorunu, ticari kredilerin yanında tüketici boyutunda da yaşanmakta.
Yüksek enflasyonun getirdiği pahalılık ne yazık ki, tüketici kredilerinde ana kalemleri oluşturan konut, otomobil ve ihtiyaç maddelerindeki fiyatları birçok vatandaş için ödeme kapasitesinin çok çok üzerine taşımış vaziyette. Reel ücretler geriledi. Yüksek enflasyon karşısında reel olarak gerileyen alım gücü, satın alma ve bunun sonucu olan kredi talebini de aşağı çekmekte.
Tüketici kredileri ve kredi kartıyla yapılan satın almalara taksit sınırlaması uygulanmakta. Buna ilaveten, bir yandan da bankalara, kullandıracakları bireysel kredilere yüksek oranda düşük faiz getirili devlet tahvili tutma zorunluluğu getirilmesi, bankaların bireysel kredi kullandırma eğilimini aşağı çekiyor. Yaşanan ödeme güçlüğü ise, bankaları bireysel kredi kullandırmada işleri zorlaştırmaya yöneltiyot. Düşük gelirli ve kredi notu zayıf tüketicilerin kredi talepleri kabul edilmiyor ya da sınırlı miktarda kredi veriliyor.