HHaber

Emeklilik ile ilgili flaş detay! Büyük fırsat: SGK’dan yeni hak

Yaşlılık toptan ödemesi nedir?
Sosyal güvenlik sistemine ödenen primler emekli olmaya ve maaş bağlanmasına yetmediğinde, bu primin sahibi olan kişiler, geçmişte yatırdıkları primleri toplu olarak iade alabilmektedirler. Ki, buna yaşlılık toptan ödemesi denilmektedir. Elbette bu ödemeden faydalanmak da bazı şartlara tabii. Bu şartların en önemlisi ise yaş şartı.
Kadınlar için 58, erkekler için 60 olan bu yaşın doldurulmasına rağmen emekli aylığı bağlanması hakkına sahip olamayanlar, geçen süre içinde ödedikleri primleri yaşlılık toptan ödemesi adı altında iade alabilmektedirler. Bu şekilde yaş şartını sağlayan kişilerin prim iadesi yapıldığında, artık sosyal güvenlik sistemi ile hiçbir ilişkisi de kalmıyor.
KİMLER YARARLANABİLECEK?
Ancak, SGK’dan yaşlılık toptan ödemesi alıp da tamamen ilişkisini kesenler, yeniden sigortalı olabilecek ve emekli maaşı almaya da hak kazabilecekler.
Buna da toptan ödeme şeklinde alınan sigorta primlerinin ihyası, yani yeniden yapılandırılması adı verilmektedir. Peki, bu haktan kimler yararlanabilir?
İşte, SGK’dan bu konuya dair açıklama geldi. Kimlerin bu haktan yararlanacağınına dair madde madde her şey belirlendi.
Toptan ödeme aldıktan sonra yeniden yapılandırma yapmak suretiyle prim ödeyerek, çalışmaya başlayanların toptan iade aldıkları primleri sigortalılık süresine dahil edilecek ve dolayısıyla da emeklilik hesbında sayılacak.
Toptan ödeme aldıktan sonra, geçmişte bir nedenden ötürü sigortaya dahil olan yani bir sigortalılık süresi tespit edilenlerin ya da askerlik, doğum ve yurtdışı borçlanma hakkı bulunanların da iade aldıkları primler sigortalılık süresi olarak kabul edilerek, emekli maaşı hakkı verilecek.