HHaber

Merkez Bankası, faiz kararı bugün açıklanıyor! İşte piyasa tahminleri

Bugün saat 14.00’te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanacak. Toplantı sonrası ylın 9’uncu faiz kararının açıklanması bekleniyor. Banka bir önceki toplantıda politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 13 seviyesine çekmişti. PPK toplantısına istinaden yapılan piyasa beklenti anketi sonuçlarına göre, bankanın politika faizini yüzde 13 düzeyinde bırakması beklenmekte.
SÜRPRİZ OLABİLİR Mİ?
ÜNLÜ & Co / DAHA ‘nın kaleme aldığı faiz kararı analizine baktığımızda şu ifadelere yer verdiğini görmekteyiz.
“FOMC toplantısı sonrasında dolar karşısında 18.33 seviyesini de aşan TL’nin geleceği açısından, günün en önemli konu başlığı; TCMB PPK toplantısı. Yılın başından bu yana gerçekleştirdiği 7 toplantıda da faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyen ve politika faizini %14 seviyesinde sabit tutan TCMB Ağustos ayı PPK toplantısında ise faizlerin aynı seviyede kalacağı şeklindeki piyasa beklentisine karşın 100 baz puanlık bir indirim yapmıştı. Bugün gerçekleştirilecek Eylül ayı toplantısı hakkında piyasada tam bir fikir birliğinin oluştuğunu tam olarak söylemek mümkün değil. Bu bağlamda Foreks anketinde 15 ekonomistin 8’i TCMB’nin faizi sabit bırakması, 7’si ise ağırlıklı olarak 100 baz puanlık faiz indirimine gitmesi beklentisi içerisinde. Dolayısıyla bu yönden toplantı sonucu sürprizlere açık.”
2022 SONU İÇİN ORTALAMA FAİZ
ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini üçüncü ayda da 75 baz puan artırmış ve yüzde 3 ile 3,25 aralığına yükseltmişti. Banka yetkilileri tarafından 2022 sonu için ortalama faiz beklentisi yüzde 4,4 olarak belirtilti.
Bu beklenti 2023 sonu için ise, yüzde 4,6 olarak kaydedildi.