HHaber

Dr. Mehmet Öz uyardı; “Yemeden önce bir daha düşünün! Sağlıklı sanıyorsunuz ama…

Dr Öz; “Her gün tercih ettiğimiz birçok yiyeceğin muhtevasında, yaptığınız diyeti ve egzersizleri boşa çıkaracak oranlara sahip, gizlenmiş halde şeker olabilir. Hangi diyet planını takip ederseniz edin, evrensel olan tek kural vardır, o da; ‘Ne kadar az şeker, o kadar iyi’ kuralıdır diyor.
GİZLİ ŞEKER BARINDIRAN YİYECEKLER
YULAF: Kalbe iyi gelen, tahıl ve lif deposu olan yulafı alırken dikkar etmelisiniz çünkü her yulaf aynı değildir. Piyasada bulunan ve aromalı olarak satışa sunulan bazı yulafların 100 gramında 22 grama kadar ilave şeker bulunmaktadır. Eğer bunu bir de şekerli çay, portakal suyu gibi tipik kahvaltı içeceklerinden biri ile beraber tüketirseniz, daha evden çıkmadan günlük önerilen ilave şeker kullanım hakkınızı bitirmiş olursunuz. Sade yulafa, taze meyve ve biraz tarçın ekleyerek sağlıklı bir kahvaltı olarak tüketmeyi deneyin..
SALATA SOSU: Sağlıklı bir salatanın aslında büyük bir şeker kaynağına dönüşmüş olabileceğini tahmin etmezsiniz elbette. Fakat, eklediğiniz soslar düşündüğünüzden fazla miktarda şeker ihtiva ediyor olabilir. Marketteki hazır soslardan seçerken mutlaka içeriğini okuyun ve dışarıdan sipariş verdiğiniz salatalar için de kullanılan sosun ne olduğunu sorun. Zeytinyağı, sirke veya taze limon, birazda tuz ve karabiber içeren soslar oldukça sağlıklıdır. Kremalı soslara da dikkat edin, çünkü aşırı kalori ve yağ içerirler.
HAZIR SOĞUK ÇAYLAR: Şeker ilavesi ile tatlandırılmış olan içecekler, çok az veya orta düzeyde içilse bile iltihaplanma ve vücudumuzdaki şeker ve yağ sindirimini sekteye uğratma ve tamamen bozma potansiyeli vardır. Fruktozdan zengin içeceklerin, aynı miktardaki diğer karbonhidrat içeren içeceklerle kıyaslandığı zaman, karaciğerin daha fazla yağ depolamasına yol açtığı gözlemlenmiş. Bir sonraki soğuk çayınızı iki bardağa bölüp üzerine her birinin içindeki miktar kadar soğuk su ekleyerek tüketmeyi deneyin.
YEŞİL İÇECEKLER: Etiketine baktığında organik, GDO içermez, koruyucu içermez, vegan, glütensiz vs. yazan ve tamamen sebzelerden oluşan yeşil renkli içecekler sağlıklı görünür. Fakat, asıl bilineyen kısım ise, maalesef bazen bu içeceklere eklenen meyvelerden dolayı içecekler yüksek oranda şekerle doludur. Şekeri meyveden almanızın insülini yükseltmediği anlamına gelmediğini biliyorsunuz..
MEYVELİ SMOOTHİE: Teoride sağlıklı görünseler de meyveler doğal olarak şeker bakımından zengindir.Smoothie’nizdeki bazı meyveleri yapraklı sebzelerle değiştirmeyi deneyin, süslemesinde şeker yerine çiğ yemişler ve tohumları kullanın.
PROTEİN BARLAR: Bazı enerji barları 20 gram proteinle birlikte günlük ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerin yüzde 20’sini karşılasa da maalesef bir bedeli var. Günde binlerce kalori yakan profesyoneller için bu barlar kolay bir öğün, ancak normal insanlar için aynı faydayı sağlamıyor. Özellikle de bu ürünü atıştırmalık olarak yediğinizi düşünürsek, sağlıksız bir ani şeker yükselişi ve fazla kaloriye sebep olabilir. Eğer bunu yeme konusunda ısrarcıysanız besin değerlerini gösteren etikete bakın; ilk dört ürün şeker, şurup, çikolata ve ‘ose’ ile biten herhangi bir kelime (bu şeker olduğu anlamına gelir) olmasın.