HHaber

Hastalıkları yok eden mucize besin, etkisi inanılmaz!

Şeker hastalığı başta olmak üzere bir çok rahatsızlığı önleyen ve dahası yakalanılmış olan bir çok sağlık sorunun da derman olan kimyonun faydaları nelerdir? Kimyon nasıl tüketilmelidir? Yoğurtla bir araya geldiğinde adeta mucizevi etkiler ortaya çıkaran kimyon kan şekerini düzenlediği gibi aynı zamanda vücuttaki ödemin atılmasını da sağlıyor. İşte uzmanların mutlaka tüketilmesi gerektiğini vurguladığı kimyon mucizesi ve faydaları…
KALP HASTALIKLARI KARŞISINDA BİRE BİR ETKİ
88 kadın üzerinde yapılan süper bir çalışmada ise yoğurdun üzerine eklenen kimyon ile, üç aylık sürede hem LDL’yi düşürdüğü, hem de iyi kolesterol olan HDL seviyelerini yükselttiği görülmüştür. Yemeklerinizle beraber tükettiğiniz bir kase yoğurda bir çay kaşığı kimyon eklemeniz yeterli olacaktır.
Mucize baharat olarak adlandırılan kimyon, içeriğinde barındırdığı östrojen benzeri etki yapan molekül fitoöstrojen ve antioksidanbileşenleri kuersetin ve luteolin sayesinde, yüksek kolesterolden koruyan bir kalkandır. Bir çalışmada kanda bulunan iyi olmayan kolesterol olan LDL seviyesinin yüksek seyrettiği hastaların 15 gün kimyon tüketmeleriyle, LDL düzeylerinin yüzde 10’adüştüğü kaydedilmiştir. Başka bir çalışma sonuçları ise sekiz hafta kimyon tüketimiyle kalp damar sağlığını olumsuz yönde etkileyen kan yağları olan trigliserit düzeylerinin azaldığını ortaya koymuştur.
ÖDEMİ ATIYOR, GAZ PROBLEMİNİ YOK EDİYOR
Kimyon sindirim sorunu yaşayanları rahatlatan, etkisini hemen gösteren mükemmel bir baharattır. Bu etkisini ise, hem tükürük salgısını hem de karaciğerden salgılanan, yağ sindiriminde aktif görevi olan safrayı uyararak ortaya çıkarıyor. Bu özellikle, yemeklerinize kimyon ekleyerek, yemeğin ardından yaşadığınız hazımsızlığı önleyebilirsiniz. Bunun yanında yağların sindirim sürecini hızlandırdığı için kilo almayı da engeller. İdrar söktüren ve gaz sorununa da iyi geldiği ispatlanan kimyonun kuru baklagiller ile tüketildiğinde baklagillerden kaynaklı tüm sorunları giderdiği de görülüyor. Yapılan denemelerde düzenli tüketilen kimyonun bağırsak problemlerini azaltıcı etki gösterdiği, bunun için de iki hafta gibi kısa bir sürenin yeterli olduğu görülüyor.
Kimyon A, B, C, E vitaminleri,çinko ve selenyum açısından zengin içeriği ile saç ve cilt sağlığını da korumakta. Kimyonda bolca bulunan fosfor, ciltte meydana gelen sivilce, döküntü gibi sorunların giderilmesine yardım etmekte. Özellikle kremlerin içerisinde de bulunan kimyonun zengin bileşeni olan ve süper antioksidan diye bilinen E vitamini, cildi yumuşatır. Ayrıca E vitaminin dezenfektan ve antimikrobiyal özellikleri, cilt lekelerinin oluşumuna karşı koruyucu etkiye de sahiptir.
Kimyon, özel aromatik tadı ve kendine has kokusu ile sofralarımızda sıkça konuk ettiğimiz en eski baharatlardan biridir.
DİYABETLİLERİN DERMANI
Kimyon, içerdiği biyolojik aktif bileşen olan kumin aldehit sayesinde diyabet oluşumunda rol alan enzimleri inhibe etmekte ve vücutta insülin üretimini sağlayan pankreastaki beta hücrelerini koruma altına almaktadır. böylece de insülin düzeyini artırır, glikoz seviyesini kontrol altına alır. Şeker hastaları hemen her yemekte kimyona yer verebilirler.
BALLA TÜKETEN ANNELERDE SÜTÜ ARTIYOR
Kimyon, yüksek oranda demir içeriğine sahip bir baharattır. Özellikle demir ihtiyacının fazlalaştığı gebelik ve emzirme dönemlerinde kadınların mutlaka kimyon tüketmesi gerekir. Aynı dönemde gereksinimi artan bir diğer mikro besin öğesi ise kalsiyumdur. Kalsiyum yeterli düzeyde alınmadığında annenin diş çürükleri, osteoporoz gibi hastalıklara yakalanma riski artar. Bu nedenle kalsiyumdan zengin kimyonu anneler mutlaka ama mutlaka yemeklerine eklemelidir. Ayrıca kimyon fitoöstrojen içeriği ile idrarla kalsiyum atımını da azaltır, böylece kemiklerin güçlenmesine katkısı iki katına çıkmış olur. Ayrıca kimyon, içerisindeki timol adı verilen mucize bileşen sayesinde emzikli kadınlarda süt üretimini de artırır. Kimyonun bal ile beraber tüketimi bu etkiyi daha da fazla hale getirir.
KİMYONUN ANTİOKSİDAN ETKİSİ
Flavonoid ve polifenol adlı bileşenleri içermesi dolayısıyla kimyon, vücutta hasar oluşturan moleküller olan serbest radikallerle mücadele eder. Kimyonun antioksidan etkisi zerdeçal ve karabiberle birleştiğinde inflamasyona karşı adeta bir kalkan görevi görür. Böylece hipertansiyon, tip 2 diyabet, osteoporoz, Alzheimer gibi hastalıklardan da korumuş olur.
UYKUSUZLUĞA BİRE BİR
Esansiyel yağlar barındıran kimyon, uykusaki huzursuzluğu önler, rahat bir şekilde uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Kimyon melatonin üretiminde görev alan B vitaminleri içerir ve böylece uykunuzu da düzene sokar.
TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
İnanılmaz lezzete sahip ve sağlık üzerinde bu kadar olumlu etkileri olan bu baharatı çorbalarınızda ve yemeklerinizde bolca kullanmanızı, yoğurt ve peynirlerin üzerine eklemenizi önerirken, kan şekeri üzerinde düşürücü etkisi olduğunu da hatırlatırız. Bu sebeple de ciddi hipoglisemi hastasıysanız, kandaki akışkanlığı fazlasıyla artırdığı için kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız ya da yakın bir zamanda ameliyata girecekseniz kimyon tüketiminde dikkatli olmanız gerektiğini unutmamalısınız.