HHaber

Yararları say say bitmiyor, duyunca hep yemek isteyeceksiniz!

Evet meyvemiz Hünnap ve bu mucizevi meyvenin faydaları saymakla bitmiyor
Fakat, faydalarına rağmen fazla bilinmeyen ve sık tüketilmeyen bir meyve. Oysa ki hünnap meyvesi hem yiyecek olarak hem de ilaç tedavisinde kullanılmakta. Çin’in sonsuz yaşam meyvesi olarak bilinen hünnap genellikle kurutularak tüketilmekte. Hünnap, İbn-i Sina’nın sağlık reçetelerinde de yer alan, Eylül ve Ekim aylarında yenilen, bir çok hastalığa karşı koruyan kıymetli bir meyve.
ZENGİN BİR ANTİOKSİDAN İÇERİĞİNE SAHİP HÜNNAP’IN FAYDALARI
Hünnap, başta flavonoidler, polisakkaritler ve bazı yararlı asitler olmak üzere, çeşitli antioksidan bileşiklerini ihtiva eden ve ayrıca da antioksidan görevi gören yüksek düzeyde C vitamini içeren bir meyvedir.
Antioksidanlar, serbest radikallercemeydana getirilen hasarı önleyebilen ve tersine çevirebilen bileşiklerdir. Serbest radikallerin, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı tip kanserler de olmak üzere birçok kronik rahatsızlığın sebebi olduğu düşünülmektedir. Serbest radikallere karşı koyma yeteneklerinden dolayı, antioksidanlar önemli yararlar sağlamaktadırlar.
Stres ve iltihaba karşı Hünnap meyvesinin etkili olduğu saptanmıştır. Bir hayvan deneyi araştırmasında, hünnap flavonoidleri kullanılmış ve buradaki antioksidan aktivitesinin, karaciğerde serbest radikal hasarının neden olduğu stresi ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu keşfedilmiştir.. Aslında, hünnap meyvesinin faydalarının çoğu, işte bu antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır.
Uyku kalitesini artırıp hafızayı düzenlemede Hünnap; uyku kalitesini ve beyin fonksiyonunu iyileştirmek için alternatif tıpta yaygın olarak kullanılan bir meyvedir. İspat olarak kullanılan araştırmalar, antioksidanların bu etkilerden sorumlu olabileceğini de öne sürmektedir. Sıçan kullanılan deneylerde, Hünnap meyvesinin ve tohum özlerinin, uyku süresini ve kalitesini artırdığı belirlenmiştir. Anksiyeteyi azaltma yönünde ise alternatif tıp uygulayıcıları tarafından reçete edilmektedir. Havanlar üzerindeki çalışmalar ve bazı testler, hafızayı geliştirebileceğini ve beyin hücrelerinin, sinirleri tahrip eden bileşiklerden korumasında noktasında onlara yardımcı olabileceğini göstermektedir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUYOR
Antioksidan özellikleri sayesinde, içeriğindeki doğal şekerler ile hünnap polisakkaritlerinin, tehlikeli hücreleri etkisiz hale getirebileceği ve iltihabı azaltabileceği kaydedilmiştir. Azalan iltihap ve serbest radikal seviyeleri neticesinde de, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklar da önlenmiş olmaktadır. Ayrıca da, antioksidan özelliklere sahip bir lif türü olan hünnap ligninleri de, bağışıklık hücrelerinin üretimini teşvik etmekte ve bu hücrelerin, fayda getirmeyen bileşikleri etkisiz hale getirme oranını artırdığını göstermektedir. Böylece de insan sağlığına önemli bir katkı daha yapmaktadır.
İYİ OLMAYAN HÜCRELERİNİN BÜYÜMESİNE ENGEL OLUYOR
Hünnap bağışıklığı artırarak kanser hücrelerinin büyümesine engel olabilmektedir. Hünnap özü ise, faydalı olmayan istilacı hücreleri yok edebilmekte, “doğal bertaraf edici hücreler” olarak adlandırılan bağışıklık hücrelerini güçlendirmektedir. Yapılan bazı bilimsel test ve araştırmalar, yine hünnap özlerinin yumurtalık, rahim ağzı, göğüs, karaciğer, kolon ve cilt kanseri hücreleri dahil olmak üzere çeşitli kanser hücrelerini yok ettiğini ortaya koymuştur.
KABIZLIĞI ÖNLEMEDE HÜNNAP
Hünnap’ın yüksek lif içeriğine sahip olan Hünnap, sindirimi iyileştirmeye de yardımcı olmakta. Meyve içeriğindeki karbonhidratların yaklaşık %50’si, faydalı sindirim etkileri ile bilinen liften gelmektedir. Bu besin, dışkıyı yumuşatarak sindirime yardımcı olmaktadır. Neticede, yiyeceklerin sindirim sistemindeki hareketini hızlandırmakta ve kabızlığı azaltmaktadır. Ayrıca da, hünnap özleri mide ve bağırsakları güçlendirerek, ülser, yaralanma ve bağırsaklarda bulunabilecek iyi olmayan bakterilerden zarar görme riskini de azaltır.