HHaber

23 saat yataktan çıkamayan kadın… “Yer çekimi” alerjisi var!

Genç kadını muayne eden bir kardiyolog onun Postural Taşikardi’den muzdarip olduğunu anladı. Postural Taşikardi (PoTS) teşhisi kondu. Hastalığın teşhis edilmesiyle beraber ilaç tedavisine başladığını söyleyen genç kadın; “İlaç kullanmama rağmen her ayağa kalkışımda kalbim ağzımdan çıkacak gibi atıyordu” diyerek konuştu ve yer çekimine alerjisi olduğunu ifade etti. ABD Deniz Kuvvetleri’nde teknisyen olarak görev yapan genç kadın; “Yer çekimine alerjim var. Kulağa saçma gelebilir ama evet ne yazık ki bu doğru” diyerek durumunu açıkladı.
Bayılmadan üç dakikadan fazla ayakta kalamadığı için evden dışarı çıkamadığını ve yatakta geçirdiği sürelerde kendini çok daha iyi hissettiğini anlatan genç kadın; “Bunun kesin bir tedavisi yok, ama tüm zorluklara rağmen sahip olduklarım için kendimi şanslı hissediyorum” dedi.
EN BASİT BİR EĞİLİP KALKMAYI BİLE YAPMAKTA ZORLANIYOR
Durumunun yaklaşık 7 yıldır devam ettiğini ve 2020 yılından beridir de ağırlaşmaya başladığını anlatan genç kadın; “Doktor randevusuna gittiğim zaman asansörde baygınlık geçirdim. Bu noktadan sonra da işler çok daha zor bir hal aldı ve giderek daha da ziddileşti. Artık çok daha fazla bayılır olmuştum ve bundan ötürü markete dahi gidemiyordum. Kendimi daha fena hissetmemek için eğilip kalkarken bile çok büyük bir çaba gösteriyordum” diyerek yaşadıklarının bir kısmını anlattı.
Genç kadının durumuna dair bir çok doktor sorunun ne olduğunu anlamamıştı. Yine umutsuzca yaptığı bir hastane ziyaretinde onu muayene eden bir kardiyolog tarafından Postural Taşikardi teşhisi konulmasıyla bir nebze rahatladı. Hastalığına teşhis konulduğu için çok sevindiğini söyleyen genç kadın, günlük hayatında bayılma ve baş dönmesini en aza indirecek bir ilaç kullanmaya başladı. Bu sayede günde en fazla 3 defa bayılır hale geldiğini ve bunun için bile sevindiğini dile getiriyor.
Uygulanan tedavi sayesinde hayatının bir nebze daha normale dönmeye başladığını belirten genç kadın, şimdi daha kolay girip çıkabileceği düz ayak bir eve taşınmayı planlıyor.
“Yatarken kendimi iyi hissediyorum ama ayağa kalktığımda hemen başım dönüyor ve bayılıyorum” diyen genç kadın, hastalığını anlatarak farkındalık yaratmak için sosyal medya paylaşımları da yapmakta.
KARANLIK BİR ODADA MASAYA BAĞLANARAK TAKİBİ YAPILIYOR
Postural Taşikardi Sendromu’nun aynı zamanda ‘ortostatik hipotansiyon’ olarak bilindiğine dikkat çeken kardiyoloji uzmanları; “Bu rahatsızlık kişinin uzun süre ayakta kalması neticesinde tansiyon düşmesi, nabzın yavaşlaması ve bu sebeplerle de kişinin bayılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Hastalığın tanısını koyabilmek için eğik masa testi yapılır. Hasta karanlık bir odaya alınır ve yaklaşık 70 derecelik eğime sahip olan bir masaya bağlanır. Bu sırada vücudunun verdiği tepkiler takip edilmek suretiyle tanı netleştirilir ve muayene ardından çıkan sonuca göre ilaç tedavisi uygulanır” demektedirler.
Tedavi yönteminin hastalığın safhasına göre değişiklik gösterebildiğine dikkat çeken uzmanlar; “Kimi zaman hasta 5 ila 10 gün arasında doktorların gözetiminde eğik masaya bağlanır ve vücudu ayakta durmaya bu suretle alıştırılır. Bu yöntem ilaçla birlikte desteklendiğinde şikayetler büyük oranda azalır” şeklinde açıklamalarda bulunmuşlardır.
POSTURAK TAŞİKARDİ SENDROMU TÜRKİYE’DE SIK GÖRÜLEN BİR RAHATSIZLIK
Uzmanlar, temelde yatan sebebinin henüz tespit edilemediği rahatsızlık için, uzun süre ayakta kalmak, uykusuzluk, açlık ve susuzluğun tetikleyici olduğu ve dikkatli olunmasını önermektedirler. vurguladı. Türkiye’de bu rahatsızlığın çok fazla görüldüğü ve özellikle genç kadınlar başta olmak üzere birçok kişide görülebilen bir hastalık olduğu uzmanlarca bildirilmektedir. Ayrıca uzmanlar; “Otobüs gibi ortak alanlarda uzun süre ayakta kalan insanların sıcağın etkisiyle bayılabilmekteler. Bu bazen sıradan bir bayılma olabilir ama bazen de kalbin hızlı veya yavaş çalışmasından kaynaklanıyor da olabilir. Bu rahatsızlığı yaşayanlar çoğunlukla bayılacağını öncesinde hissederler. Buna benzer bir durum yaşandığında nerede olduğuna bakılmadan hemen uzanarak ayaklar 45 derece yukarı kaldırılmalı ve öylece beklenmelidir. Bol su tüketmek de tedavi de önemlidir” demektedirler.