HHaber

Dünyada bir tek Türkiye’de var! Kilosunu 25 liradan alıp…

Fiyatların yukarı çekilmesini bekliyor. Fakat ürün bollaştıkça fiyatlar daha da aşağı düşebilir endişesi de hakim. Evet, bu meyvemiz Bursa siyah inciri.
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarlada çalışmaya başlayan üreticiler; olgunlaşan incirleri tek tek dalından kopartıyor. Daha sonra bu incirler, incir toplama merkezlerine götürülüyor ve burada boylarına ayrılarak Avrupa ülkelerinin yolunu tutmaya hazırlanıyor.
Üreticiden kilosu ortalama 15 ila 20 liradan alınan incirler aracı firmalar tarafından yurt dışında tanesi bu fiyatlardan satılıyor.
Geçtiğimiz yıl 27 liradan alım yapılan bu nadide incir için üreticide, bu yıl artan maliyetler sebebiyle 40 ila 50 liradan alınır beklentisi vardı. Fakat, geçen yılında altında bir ücretle 25 liradan alımına başlandı. Bu durum ise üreticiyi tatmin etmedi.
Bu işin aracılığını yapan firmalar iyi para kazanırken, para kazanamayan üretici ise fiyatların yukarı çekilmesini bekliyor. Bursa’nın 40 köyünde yetişen Bursa siyah incirinde hasata devam ediliyor.
Mudanya ilçesinin Yörükali köyünden bir üreticişöyle konuştu:
“Bu yıl dünyaca ünlü siyah incirlerimizi toplamaya başladık. 2 ay boyunca yoğun bir sezon bizi bekliyor. Dünyada sadece Bursa’mızın köylerinde yetişen bu incir, dünyanın bir çok ülkesinden talep görmekte. Olgunlaşmaya yaklaşan incirleri yurt dışı için, olgunlaşan incirleri ise yurt içi için toplamaktayız. Burada seçilen incirler Avrupa’da rafları süslüyor ve oldukça yüksek fiyatlara alıcı buluyor. Bu yıl ihracatlık inciri bizden 25 liradan almaya başladılar, ürün bollaşınca bu fiyatlar daha da düşüyor. Bu incir Avrupa’da çok fazla fiyatlarla satılırken bizden bu derece ucuz fiyata alınıyor. Biz fiyatların yukarı çekilmesini istiyoruz.”