HHaber

Yok yok, her derde deva! Hipertansiyonu dengeliyor, kemik erimesini durduruyor, yiyip üzerine bir bardak su içenlerde…

En favori ayları Ağustos ve Eylül olan incir, yüzlerce minik tohumla dolu iç yapısı ile ve yenilebilir yeşil veya mor kabuklarıyla gözümüze de hitap eden, hafif, ferahlatıcı ve oldukça lezzetli bir meyvedir. Bir porsiyon incir dediğimizde, bir adet orta boy incire akla geliyor ve bu da yaklaşık 60 kalori.
Bir porsiyon incir; 2 gram diyet lifi, 175 mg potasyum, 25 gram kalsiyum, A, E vitaminleri ve sağlık için oldukça faydalı olan antioksidan maddeler içeriyor. Bu zengin içerik her türlü sağlık prıblemine karşı etkili. İşte Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu tarafından değinilen incirin 6 faydası ve önemli öneriler…
Kilo verme sürecinde olanlar ve diyabet hastaları için incirin günde bir porsiyondan (bir adet) fazla tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken uzman bunun nedenine dair şöyle dedi:
“İncir kan şekerini hızlı yükselten ve yine hızlıca da düşüren bir meyve ve bu durum da çabuk acıkmaya sebep olabilmektedir. Ayrıca diyabet hastası olanlarda, ani kan şekeri yükselmelerine sebep olacağı için ölçümlerde kontolü de zorlaştırabilmektedir. Dolayısıyla bu semptomları önlemek için yanında ceviz, badem veya süt gibi protein içerikli gıdalar tüketilmesi faydalı olaaktır. Sağlık probleminiz yoksa günde 2 adet inciri gönül rahatsığıyla tüketebilirsiniz.””
gelelim incirin mükemmel faydalarına…
– SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR: İncir, yüksek lif içermesi sayesinde bağırsaktaki sağlıklı bakterilerin besin kaynağını oluşturuyor. Bu sayede de bağırsak hareketliliğini artırıp, sindirim sağlığını düzene sokuyor, dışkıyı yumuşatarak, kabızlığı azaltıyor, gaz ve şişkinlik gibi şikayetleri yok ediyor.
Sağlıklı bir yetişkinin günde en az 25 gram diyet lifi tüketmesi gerektiğine vurgu yapan beslenme uzmanı, günde iki porsiyon incir yenildiğinde bu miktarın yaklaşık yüzde 20’sinin karşılanmış olduğunu da sözlerine ekliyor.

– KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR: Potasyum, vücudumuzdaki tüm sistemlerin eksiksiz çalışması açısından olmazsa olmaz bir mineral. Bir adet incirde 175 mg potasyum yer aldığı düşünülürse, bu mineralin beslenme yoluyla yeterli miktarlarda alınmasına incir önemli katkı sağlıyor.Bböylece, damar içi basıncı azaltılarak böbreklerdeki süzme hızı da artırılabiliyor.
Böylece, hipertansiyonun dengelenmesine de yardımcı oluyor. Cildin yenilenmesinde çok ciddi rol oynayan incir hakkında yapılan çalışmalarda; incir özünün de içerisinde bulunduğu meyve kombinasyonlarının cilt hücreleri üzerinde antioksidan etki gösterdiği ve bu sayede kolajen yıkımını azaltarak cilt yenilenmesini desteklediği tespit edilmiştir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu incir hakkındaki sözlerine şöyle devam ediyor:
“Bu anlamda daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, günde bir porsiyon yani 1 adet incir daha parlak bir cilde sahip olmanıza katkı sağlar demek mümkündür.”

-TATLI İHTİYACI İÇİN DOĞAL VE LEZZETLİ BİR SEÇENEK: İncir zengin bir lif, yani kuvvetli bir posa kaynağıdır. Hal böyle olunca da, tatlıya ihtiyaç duyduğunuz anlarda doymuş yağ ve şeker içeren tatlılar yerine, lif ve doğal şeker içeren incirden faydalanmanız kilo verme amaçlı uyguladığınız diyetlerin daha sağlıklı ilerlemesine destek sağlayacaktır.
Örnek vermek gerekirse; bir adet inciri 10 adet badem veya bir bardak süt ile yediğinizde, kan şekeri dengelenenir ve yaşanan tatlı krizleri de hafifler. ayrıca, kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur.
Bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici etkiye sahip olan İncir kabuğunun muhteşem mor rengi, bu güzel meyvenin ne kadar çok antioksidan madde içerdiğinin bir göstergesidir aslında. Bir antioksidan çeşidi olan flavonoidlerden ‘antosiyanin’ maddesi hücrelerimizi oksidatif strese karşı adeta bir kalkan gibi koruyor. İnciri yeterince temizledikten sonra kabuğuyla birlikte tüketmek hücrelerimizi zararlı bileşenlerden korur ve bağışıklık sistemimizin de güçlenmesine katkı sağlar.
– KEMİK SAĞLIĞINDA DA ÇOK ÖNEMLİ: İçerisinde bol miktarda kalsiyum ve magnezyum da bulunduran incir, mevsiminde taze ve düzenli tüketildiğinde kemikleri güçlendirmekte ve yaşa bağlı oluşan kemik erimesini yavaşlatmaya katkı sağlamaktadır.
BU ÜÇ KURALA DİKKAT!
1- Kabızlık problemi yaşayanlar, bir adet incir yedikten sonra bir bardak su içmeyi sakın unutmayın! İncirden alacağınız posa, yeteri kadar suyla birlikte tüketildiğinde bağırsak hareketlerini düzene sokar ve kabızlık probleminin çözülmesine katkı sağlar. Bu sayede bağırsak hareketleriniz de hızlanır.
2- Kan şekerinizin yükselmemesi için incirin yanında ceviz, badem, süt veya yoğurt tüketin.
3- İncir yüksek K vitamini içermesine bağlı olarak kan sulandıran etkiye sahip ilaçların vücutta emilmelerini önleyebiliyor. Bu nedenle kan sulandıran ilaç kullanıyorsanız inciri bir porsiyondan fazla tüketmeyin.
Alıntıdır…