HHaber

Kısa zamanda kazandırdığı para inanılmaz! 1 ayda tam 1 milyon lira…

Batman’ın Sason ilçesinde yüzlerce ailenin geçim kaynağı haline bu karlı iş, ipek böceği yetiştiriciliği. İpek böceklerinin koza örme işlemini tamamlaması sonrasında koza hasadı yapıldı. Bir aylık bir süreci kapsayan ve besim süresi denilen bu süreçte 6 ton koza elde eden besiciler, 1 milyon lira kazanç sağladı.
Sason’da besicilik yapmaya devam eden 127 ailenin bir ayda yapılan besim süresi içerisinde 6 ton koza elde ettiğini belirten Batman Koza Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Zülküf Aktaş ipek böceği yetiştiriciliği hakkında bilgi verdi. 1 kilogramını 180 TL’den sattıkları kozaların 127 aile için tam 1 milyon lira kazanç getirdiğini aktaran Aktaş sözlerine şöyle devam etti;
“İlçemizde ipek böceği yetiştiriciliği ile elde ettiğimiz yaklaşık 6 tonu geçkin koza ile 127 ailemiz bir ayda 1 milyon liradan fazla gelir elde etmiş oldu. Şu anda 127 ailemizin ürettiği kozaları burada toplamış bulunmaktayız. Son işlemimiz bunların fırınlanması olacak ve bu da tamamlandıktan sonra Bursa’ya satışa gönderilecekler.
VADESİ KISA, KAZANCI ÇOK
Bu yıl kilosu 180 liradan satışa çıkan kozanın cezbedici bir diğer özeliği ise kısa vadede iyi bir kazanç sağlaması. Devletten çiftlik ve raf desteği de alan üreticinin hedefi, önümüzdeki yıl içerisinde kayıpları en aza indirebilmek. Bunun için de ilk üç yaş üretimde besim evleri yapma çabasındalar. Hedef besim evlerini çoğaltarak kırsalda yaşam mücadelesi veren, özelikle bayanlar ve işsiz gençlere yönelik desteklerin bu şekilde artması ve aile ekonomilerine destek sağlamalarıdır.”