HHaber

Doğal bir antidepresan, depresyonun şifası, doktor yarısı! Antiseptik özelliğiyle mikropları yok ediyor…

Adana da Toros Dağı yamaçlarını sarmış halde bulunan, yöre sakinlerince “yarım doktor” olarak adlandırdıkları, doğada kendi halinde yetişen Sarı Kantaron çiçeğinin hasadına başlandı. Cam şişe içerisine zeytin yağı ile birlikte kantaron çiçekleri de konularak bir ay boyunca bekletilmek suretiyle yağı çıkarılan kantaronlar tarlalarda kurutulmaya başlandı.

Mide ağrısından, eklem ağrıları ve yaralara kadar ve yaralardaki enfeksiyonlar da dahil olmak üzere her derdin devası olan Sarı Kantaron çiçeğinin, yağının, tohumunun ve çayının öneminden bahseden yöre sakinleri; “Bizim için bu yarım doktor. Çiçekli dönemlerinde hasadını yaparız dedi.

Sarı kantaron bitkisi Tıbbi Aromatik bitki sınıfında olup, alternatif tıpta en çok kullanılan bitkilerdendir. Köylüler, yazın hasat ettikleri sarı kantarondan çıkarttıkları yağı yıl boyunca eklem ağrıları, mide ağrıs ve, yaralarda tedaviye yardımcı olarak kullandıklarını söyleyerek, her derde deva bu süper otun atalarından kendilerine kalan bir miras olduğunu da belirttiler. Köyümüzde dağın her bir yanında doğada kendiliğinden çıkar her yaz çiçek dönemlerinde toplarız. Bizim için şifa deposudur dediler.

SARI KANTARONUN FAYDALARI
Yöresel olarak kılıç otu, binbirdelik otu gibi farklı isimlerle de anılan kantaron bitkisinden muazzam bir kantaron yağı elde edilir. Mızrak görünümüne sahip bir bitkidir. Faydaları saymakla bitmeyen sarı kantaron yağı, özellikle de cilde iyi gelir. En çok çiçekleri bilinse de Sarı kantaronun kökü de önemli bir şifa deposudur.

Antiseptik özelliği sayesinde vücudu mikroplara karşı korumaya alır.

Egzama, varis gibi cilt rahatsızlıklarında en çok aranan üründür.
Kanserli hücrelerin büyüyüp çoğalmasına mani olur
İltihabı önleme ve vücutta zaten oluşmuş olanlarını ise iyileştirmeye yardımcı olur.
Kasılmaları düzenler ve adet sancılarını rahatlatır.
Doğal bir antidepresandır ve sinirleri yatıştırır.
Mutluluk hormonu salgılarını artırarak, depresyondan kurtulmaya yardımcı olur.
Gaz sancılarını giderir ve, karın ağrısını rahatlatır.
İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde saç dökülmesine mani olur ve saç derisinde ortaya çıkan gelen egzamayı iyileştirip derideki pullanmayı önler.
Ayak mantarı tedavisinde de çok etkilidir.
Hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar ve böylece de yaraların hızla iyileşmesini destekler.
Belde ve baş bölgesinde oluşan zor ağrıları giderir.
Cildin kaybetmiş olduğu elastikiyeti arttırarak, yaşlanmayı geciktirir, kırışıklıkları giderir ve güneş yanıklarında rahatlama hissi verir.
Ciltte oluşan sivilceleri yok eder ve hissi verir.

Ciltte oluşan sivilceleri yok eder ve sivilcelerden ötürü oluşmuş olan izler de hafifletir.
Bebeklerde pişiklere iyi gelir.
Vücut fonksiyonlarının daha sağlıklı şekilde çalışmasını destekler.