HHaber

Çay değil sanki zehir: Bir hata bakın nelere sebep oluyor! İşte ödüllü çay demleme tekniği

DOĞRU ÇAY NASIL DEMLENİR..?
Çay demlemenin doğrusu yanlışı mı olur demeyin, yanlış çay demlemek hem çayın tadını hem de sağlığınızı mahvediyor. Acı çayı kim içmek ister ki? Çayla ilgili bilinesi gereken ilk şey, demlenmiş çayı saatlerce ocak üzerinde bekletmemeniz. Bu çayın acımasına sebep olur. Çay demlendikten sonra altı kapatılmalı veya ocak üzerinden alınıp, tüketilmelidir.
YANLIŞ ÇAY DEMLEMEK DE NEDİR VE NE ZARARI VARDIR..?
Çayı yanlış bir şekilde demlediğinizde başta gastrit ve ülser olmak üzere midede hayatınızı zorlaştıracak hasarlar oluşturabilir. Çayı demledikten sonra kesinlikle yüksek ısıya maruz bırakmamalısınız. Sürekli olarak yüksek ısıda ve kaynar bir şekilde içilen çay bir süre sonra kanser türevi hastalıklara sebep olabilmektedir.
ÖDÜLLÜ ÇAY DEMLEME TEKNİĞİ
“Çay demlemekte ne var ki, kaynat suyu dök üzerine” gibi çok basit görünse de aslında öyle değildir. Uzmanlara göre lezzetli bir çay içmek için, ödüllü bir çay demleme yöntemi olan “Önce su, sonra çay” yönteminin, çayı çok daha lezzetli yaptığı bilimsel olarak da kanıtlandı.
Çay demlerken genellikle çaydanlığa konulan çayın üzerine kaynar su eklenir. Bu doğru bir yöntem değildir ve çay lezzetini kaybeder. Üstelik de halk arasında “haşlak” denilen şey yani çay haşlanmış olur. Tadı da bir tuhaftır.
ÇAYı NASIL DEMLEYELİM..?
✔Çaydanlığın altına su koyun ve ocağın üzerine alın.
✔Alt demlikteki suyun kaynamasını bekleyin.
✔Alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki boş demliğin içine kaynamış suyun bir kısmını dökün.
✔Daha sonra yaklaşık 5 yemek kaşığı kadar çayı (kaçak çay ise daha az koymanızı tavsiye ederiz) üst demliğe sıcak suyun üzerine yavaşça dökün.
✔Sonrasında ise alt demliğe tekrar soğuk su ekleyin ve tekrar ateşe koyun. Bu sırada üstteki çay yavaş yavaş demlenecek ve ideal tada ve istediğiniz kıvama gelecektir.
✔Yaklaşık bir 10 dakika demlenmeye bıraktıktan sonra altını kapatın ve çayınızı lezzetli bir şekilde servis edin.
ÇAY DEMLEMEDE ÖNEMLİ PÜF NOKTASI!
Çay demlerken dikkat etmeniz gereken önemli bir püf noktası da suyun demliğe konulması şeklidir. O da ne ki demeyin, inanın çok farkedecek…
Eğer suyu kenardan dökerseniz oksijenin kaybolmasına neden olabilirsiniz. Bu yüzden demliğe suyu mutlaka yukarıdan dökün ve böylece kaybettiği oksijeni geri kazandırmış olun. Böylece çayınız daha lezzetli bir şifa kaynağı olur…