HHaber

Erdoğan’ın müjdesini verdiği “4 milyon haneye 15 milyar lira destek” başvuruları başlıyor

Bu paket kapsamında; bir dezavantaj söz konusu olmaksızın, sosyoekonomik düzeyi belirlenmiş olan çizginin altında olan vatandaşlara da sosyal yardım desteği sağlanacak. Mevcut sosyal yardım yararlanıcıları yoksulluğun yanında başkaca dezavantajlara da sahip olan gruplardı, fakat bu paketle birlikte yoksulluk tek başına da yeterli olabilecek desteğin geçerli olmasında.
Türkiye Aile Destek Programı’na dair Devletin sağlayacağı faydalar açısından merak edilen soruların yanıtları ise şöyle:
DESTEKTEN KİMLER FAYDALANACAK?
İhtiyaç sahibi herkes destekten faydalandırılacak. Mevcutta sosyal destek yardımı almakta olanlar da bu destekten faydalanabilecek.
BAŞVURULAR NEREDEN YAPILACAK?
Başvurular e devlet üzerinden alınacak. E-devlet kullanmayan vatandaşlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına(SYDV) ya da bakanlığın herhangi bir kurumuna giderek başvuruda bulunabilecekler…
DESTEK KAÇ DEFA VERİLECEK?
Destek 12 ay boyunca düzenli olarak verilmeye devam edilecek…
DESTEK MİKTARI NE KADAR OLACAK?
Hane başına verilmesi planlanan destek tutarı, 450 lira ile 600 lira arasında olacak. Hanelerin gelir düzeyinin belirlenmesinden sonra, yıllık 5 bin 400 lira ila 7 bin 200 lira arasında destek verilmiş olacak.
İLK DESTEK ÖDEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK?
Türkiye Aile Destek Programına dair ilk destek ödemesinin Kurban Bayramı öncesinde verileceği açıklandı.
VEFAT YARDIMI DA VERİLECEK
Sosyal yardım faydalanıcılarına yönelik, Aile ve sosyal hizmetler bakanlığınca bu yıl ilk kez uygulanacak olan diğer bir yardım da, vefat yardımı uygulaması. 15 Nisan 2022 ve sonrasında vefat eden yakınlar için 750 TL nakdi destek verileceği açıklandı.
Başvuru sonucunda ödemeler 1 ay içerisinde ilgili aileye yapılacak. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız belediyelerden her hafta vefat listesini almaktalar. Öte yandan vatandaşlar ayrıca Ölüm Belgesi ile de bizzat başvuruda bulunabilecekler.
EVDE BAKIM YARDIMI ALANLARA DA ELEKTRİK DESTEĞİ VERİLMESİ
Aile destek programı kapsamında sosyo-ekonomik durumu zayıf olan 4 milyon haneye, gelir dağılımı eşitliğini sağlamak için destek verilecek. Hükümet bu destek programı dışında ihtiyaç sahiplerine çeşitli destekler de vermeye devam ediyor. Elektrikten doğalgaza, yakacak yardımına farklı farklı 50 kalemde ihtiyaç sahiplerine destek verilmeye devam ediliyor. 2021’de 97,8 milyar TL sosyal destek devlet tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.
Cihaza bağımlı olarak yaşaması gereken hastalara da elektrik tüketimi için destek veriliyor. Bu destekten Kronik hastalık sebebi ile elektrikli tıbbi cihaz kullanan ihtiyaç sahipleri faydalanabilmekteler. Yeni yapılan düzenleme ile bu desteğin kapsamı da ciddi şekilde genişletildi. Eskiden Evde Bakım Yardımı alan aileler bu destekten faydalandırılamıyordu. Bu da çok kısıtlı bir kapsam demek oluyordu ama artık bu kapsam genişletildi.
Böylece de; “Evde Bakım Yardımı” alan engelliler de bu destekten faydalanabilecekler. Cihaza bağımlı ihtiyaç sahibi hasta vatandaşlara Elektrik Tüketim Desteği yüzde 100 artırımlı olarak verilecek. Cihaza bağımlı kronik hasta ihtiyaç sahiplerine hanedeki kişi sayısına göre 216 TL yerine 432 TL’ye kadar elektrik tüketim desteği de sağlanacağı açıklandı.