HHaber

Milyonların beklentisi “EYT, asgari ücret ve emekliye ara zam, sözleşmeliye kadro” için tarih verildi

Hükümet, sözleşmeli personel ve EYT konusundaki çalışmalarını hızlandırmakla beraber, bu iki düzenlemeden önceki gündem başlığını; çalışanlar ve emekliler için temmuzda yapılacak artışlar oluşturmakta.
Memur ve memur emeklisine ek gösterge verilmesini öngören taslağın arkasından, sözleşmeli personel ve EYT konusunu da gündemine alan hükûmet, 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama döneminde her iki konuyu da yasalaştırma hedefinde.
EMEKLİ AYLIĞI VE BAYRAMDA VERİLECEK OLAN İKRAMİYE
Edinilen bilgiler; Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığının teknik heyetlerinin enflasyonunla beraber, 2 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı ve 1.100 lira olan bayram ikramiyesindeki artış hususunda maliyet hesabı yaptığını gösteriyor.
EMEKLİLER ZAMDAN MEMNUN OLACAK
AK Parti yönetimince hem asgari ücrete ara zam hususu, hem de sabit gelirliler ve emekli maaşlarının artışı hususundaki görüşleri ilgili bakanlara iletildi. AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre; tüm şartlar zorlanacak ve başta emekliler olmak üzere dar gelirli vatandaşlara yönelik adım atılacak. Milletvekillerine bu yönde bazı hazırlıkların yapıldığına ve temmuz ayında ‘Emeklilerin çok memnun olacakları’ bir artış yapılacağına dair bilgi iletildi…
ASGARİ ÜCRETTE ENFLASYON FARKI FORMÜLÜ
Asgari ücretin yaşam standartlarını zorlaması sebebiye, mevcuttaki haline ‘enflasyon farkı’ oranında bir ara zam yapılmasının da masada olduğu belirtildi. Fakat, asgari ücretle ilgili yasal bir düzenleme yapılması yerine, işverenlerin kendilerinin inisiyatif kullanarak çalışanları için bahsi geçen ücret artışına gitmelerinin önünde bir engel bulunmadığı da belirtilmekte…
2023 BÜTÇESİ İÇERİSİNDE EYT’YR HAZIRLIK
AK Parti milletvekillerinin saha gözlemleri; seçmenlerinin yoğun olarak taleplerinin, EYT’lilerle ilgili düzenlemenin yapılması yönünde. Bu talepler sık sık ilgili bakanlara da iletilmekte. Bazı milletvekilleri ile bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunan ekonomi yönetiminin; “Bu konuda çok dikkatli bir çalışma yürütmek zorunluluğundayız. Ekonomiye bir yük getirmeyecekse, sosyal faydası olacaksa bunu elbette yaparız. Getirisini götürüsünü çalışacağız” denildiği öğrenildi.
AK Parti ve hükûmet, 2023 seçimlerine giderken hem 550 bine yaklaşan sözleşmeli personelin kadroya alınması hususunda, hem de EYT probleminin çözülmesi gerektiği hususundaki görüşlerin ağırlık kazandığı kaydedildi. Meclis’in yeni dönem çalışmaları başlamadan önce, sözleşmeli personel ve EYT konusunda Çalışma Bakanlığında oluşturulacak bir teknik komisyonun bu konulardaki çalışmaları tamamlaması hedeflenmekte.
EYT’nin çıkarılması ve sözleşmeli personele kadro hakkı verilmesi hakkında hükûmette bir kanaat meydana gelirse, bu iki düzenlemeye 2023 bütçe hazırlıklarında yer verilecek. Sosyal güvenlikle ilgili harcama kalemleri de bu doğrultuda hesaplanacak.