HHaber

40 yıllık doktoru şaşkına çeviren anlar, 65 kilo girip 48 çıktı!

16,9 kilogramlık dev bir kitle ile yaşamış. Ameliyat sonrasında bir müddet yoğun bakımda yatrılan hasta sağlığına kavuşurken Prof. Dr. Cazip Üstün, yaşadıklarına dair şunları aktardı:
“Meslek hayatımda gördüğüm en büyük kitle bu idi. Bir insanın vücudundan 10,5 kiloluk bir kitle çıkarmıştım fakat, bu bir rekor oldu. Hastamız ameliyat öncesi 65 kiloydu ameliyattan sonra 48 kiloya düştü. Ameliyat sonrası parçayı analize yolladık ve patalogdan ‘iyi huylu’ raporu geldi.””0
AMELİYATA 65 KİLO GİRDİ, 48 KİLO ÇIKTI
Karnından 16,9 kilo kitle çıkartılan kadının 65 kilo girdiği ameliyattan 48 kilo olarak çıktı. Prof. Dr. Cazip Üstün; “Doktorlukta 40. meslek yılım. Bu zamana kadar bir insanın vücudundan çıkarttığım en büyük kitle 10,5 kilogramdı. Son hastamızdan çıkarttığım kitle ise 16,9 kilogram. Hastamız 48 yaşında. Sivas’tan Samsun’a ameliyat olmak için geldi. Kendi söylemine göre ‘karın civarında büyüme’ nedeniyle doktora gitmiş orada ‘karın çevresine yağ biriktiğini söylediklerini’ ifade etti ama pek inandırıcı olmayabilir, çünkü genelde hanımlar bu ameliyat işlerinden çekiniyorlar. Hele de bekarlarsa daha fazla oluyor bu çekinme. Bu hastamız da bekar bir hanımefendi. Bundan sonra da bir sorun çıkacağını zannetmiyoruz. Ameliyat sonrası parçayı analize yolladık ve patalogdan ‘iyi huylu’ raporu geldi. Ayrıntılı rapor daha sonra çıkacak.”
“Ameliyat sonrasında kitleyi çıkarttık ve bundan sonra bir sorun olmayacağını düşünüyoruz. Ameliyattan önde yapılan tetkiklerde kitle o kadar büyük idi ki diyaframı yukarıya kaldırmıştı. Yani soluk alıp vermekte hasta sıkıntı yaşıyordu. Kitlenin sağ böbrek üzerine bası yapması neticesinde de o böbrekteki idrar akımı azalmıştı. Üstelik böbrek de artık şişmeye başlamıştı. Hastaya biraz daha müdahale etmesek o böbreğini kaybedebilirdi. Şimdi çok şükür bu sıkıntıların hepsi zaman içerisinde kaybolup, vücut düzene girecek. Zaman zaman böyle büyük kitleler vücutta olabiliyor. Büyüklük olarak bakarsak hastadan çıkartılan 16,9 kilogramlık bu kitle benim meslek hayatımdaki rekorum olarak yerini aldı.”
HER ZAMAN GİYDİKLERİ PANTOLON YA DA ETEK DAR GELMEYE BAŞLADIYSA BİR DOKTORA GÖRÜNÜLMELİ
son olarak Prof. Dr. Cazip Üstün, kadınların benzer bir sıkıntı yaşamaması adına; “Kadınlar, karın çevrelerinde genişleme olduğunda bunu öenmsemeli ve doktor muaynesine girmeliler. Bu normal kilo alma da olabilir elbette ama karaciğer ile ilgili sorunlara da işaret edebilir. Yani asit gibi karın içinde sıvı birikmiş olabilir. Bunların dışında yumurtalıklarda ya da rahim bölgesinde de kitle olabilir. Dikkat edilmeli” diyerek uyarılarda bulundu.