HHaber

3600 ek göstergede önemli detay! Tüm memurlar faydalanabilecek, işte detaylar…

KABİNE TOPLANTISI BUGÜN
Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı bugün saat 15.15’te başlayacak ve akabinde ise Erdoğan ulusa sesleniş konuşması yapacak. 5 milyon memur ve tüm Türkiye’nin merakla beklediği 3600 ek göstergenin detayları da bu açıklama ile netlik kazanacak.
5 MİLYON MEMURU KAPSIYOR
Memur ve emeklinin merakla beklediği 3600 ek gösterge çalışmalarında sona gelindiğini belirten Erdoğan, “Çalışmayı Meclis aşamasına getirdik. Yarınki (yani bugün) kabine toplantısının ardından yapacağımız ‘millete sesleniş’ konuşmamızda bu hazırlığı detaylarıyla anlatacağım. Sadece 4 meslek grubunu değil, 5 milyonu aşkın memurumuzun, emeklilerimizin tamamını ilgilendiren bir formülle bu sorunu çözdüğümüzün müjdesini paylaşmak istiyorum” dedi.
3600 ek göstergeyle ilgili ilk çalışmalarda öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri kapsama alınmıştı. Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece bu 4 meslek grubunun değil tüm memurların da yüzünü güldürecek bir çalışma yaptıklarını açıkladı.
20 BİN LİRA ARTIŞ
Memurlar emekli olurlarken alacakları emekli aylıkları ile emekli olduktan sonra alacakları emeklilik tazminatının hesaplanmasında çeşitli göstergeler kullanılmakta. Bu göstergeler de tüm hesapları yani maaşı ve tazminatı otomatik olarak etkiliyor. Ek göstergenin 2200’lerden 3600’lere çıkması durumunda bile sadece emeklilik tazminatında 20 bin liraya varan bir artış söz konusu olabiliyor. Aynı zamanda emekli maaşında da bu hesapla belirli bir miktarda artış oluyor.
EK GÖSTERGENİN EMEKLİ AYLIĞINA YANSMASI NASIL OLACAK?
Memuriyete 2008 yılından önce başlamış olanların emekli aylıklarında, ek gösterge ile doğrudan artış olacak. Öğretmen, polis ve dört yıllık dini yükseköğrenim mezunu din görevlileri kapsamında 25 yıl hizmet üzerinden emekli olmuş olanların aylığı şu an 5.242 TL, hemşireler ile diğer lisans mezunu din görevlilerinin aylığı ise 5.095 TL. Otuz yıl hizmeti olanlar ise 5.592 TL ve 5.435 TL emekli aylığı almaktalar. Ek göstergenin 3600’e çıkartılması halinde aynı kapsamdaki memurlar 25 yıl hizmet üzerinden 6.399 TL, 30 yıl hizmet üzerinden ise 6.826 TL emekli aylığı alacaklar.
MAAŞ FARKI NEREDEN KAYNAKLANIYOR?
Memurların aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında doğrudan etkili olan faktörlerden biri ek göstergenin yüksek olması. Bu, emekli aylığı ve ikramiyesinin yüksek olması anlamını taşıyor. Ek gösterge rakamları ise ünvan, hizmet sınıfı ve derecelerine göre birbirinden farklı olabiliyor.