HHaber

Temmuzda milyonların yüzünü güldürecek zam düzenlemesi, maaşlara yüzde 40 artış garanti!

“Düzenleme her kesimi kapsayacak ve herkesin yüzünün gülecek…”
ENFLASYONA KARŞI KORUYACAĞIZ
Asgari ücrete zam sinyalini de veren Bakan Bilgin, dün Çalışma Ekonomisi Araştırma Topluluğu’nun 35. yıl programı katılımı esnasında yaptığı konuşmasında; “Enflasyona karşı çalışanları korumak bizim vazifemiz. Biz emeği, çalışanları elbette ki enflasyona ezdirmeyeceğiz. Önümüzde Temmuz dönemi var. Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek, ‘benim devletim benim yanımdadır’ dedirtecek bir düzenleme yapılacaktır, Türkiye bunu gerçekleştireblecek durumdadır” dedi.
DÜZENLEME HER KESİMİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE OLACAK
Bilgin, konuşmasının devamında düzenlemenin sadece enflasyon farkından oluşmayacağını, tüm emekli ve çalışanların sosyal konumlarını destekleyecek şekilde bir çalışma sürdürüldüğünü belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da önceki gün katılmış olduğu ‘İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmasında; “Temmuz ayında enflasyon farklarıyla, Ocak ayında da ücretlerdeki yeni düzenlemelerle her kesimi rahatlatacağız” şeklinde bir değerlendirmede bulunmuştu.
ŞU ANDA FARK NE KADAR?
Son görüşmelerin 2021 yılında yapıldığı toplu sözleşme görüşmesine göre, memur ve emeklilerin 2022’de yüzde 5+7, 2023’te yüzde 8+6 zam alacaktı. Fakat yılbaşında yüzde 2.5’lik ek düzeltmeyle ocak zammı yüzde 7.5 olarak düzenlendi. Temmuzda ise yüzde 7’lik bir sözleşme zammı söz konusu olacak.
ZAM YÜZDE 40’I BULACAK
Temmuz ayında açıklanacak enflasyon oranı ile memurun maaş artışı netleşecek. Bu oran, ilk 6 aylık yüzde 7.5’lik zammı ne kadar geçerse, memura o oranda fark yansıtılacak. Mayıs ayı enflasyonunun açıklanmasıyla bu fark yüzde 28.14 (35.64-7.5) oldu. Yüzde 7’lik toplu sözleşme zammının da eklenmesi neticesindeki fark ile şimdiden olası maaş zammı yüzde 35.14’ü bulur oldu.
Bu hesapta Haziran ayı enflasyonunun eksi çıkmayacağı varsayımı baz alınıyor. Kaldı ki Merkez Bankası’nın son yayımlamış olduğu Nisan ayı beklenti anketine göre de Haziran ayındaki enflasyon beklentisi yüzde 2.97 olarak öngörülmekte.
Bu oranın yakınlarında bir enflasyon açıklanması durumunda ise ilk 6 aya ilişkin enflasyonun yüzde 39’u geçemesi olası. İşte bu hesaplamalarla milyonlarca memur ve memur emeklisinin yeni maaşları…
EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 9 BİN TL
Şu an için 6 bin 429 lira olan en düşük memur maaşına mevcut enflasyonda yüzde 35,6 zam yapılması gerekiyor. Ancak bu orana Temmuz ayında gelecek enflasyonun da eklenmesiyle yüzde 40’ı buluyor. Böylece de en düşük memur maaşı 9 bin TL oluyor.
EMEKLİ DE GÜLECEK
Enflasyon düzeltmesiyle emeklinin de yüzü gülecek. 2000 yılı öncesi SGK emeklisinin en düşük maaş 3 bin 292 lira iken, üzde 40 enflasyon düzeltmesiyle birlikte en düşük SGK emekli aylığı 4 bin 608 lira olacak.
En düşük Bağ-Kur emeklisinin maaşı ise Haziran 2022 itibarı ile 2 bin 400 lira iken, enflasyon düzeltmesi ile birlikte 3 bin 360 liraya çıkması söz konusu…
TABAN MAAŞ ARTIŞI VAR MI?
Diğer yandan SSK ve Bağkur emeklileri için toplu sözleşme görüşmesi gerçekleştirilmiyor. Ocak-Temmuz aylarındada 6’şar aylık dönemler itibarıyla maaş zammı alıyorlar. İlk 5 aylık rakamlarla zam yüzde 35.64’e ulaşmış durumda. Merkez Bankası beklenti anketi rakamları baz alındığında bu kesimin alacağı zam da yüzde 40’ı bulabilecek.
İlaveten, şu anda en düşük 2 bin 500 lira olan taban emekli maaşlarının da yapılacak düzenleme sonrasında iyileştirilileceği de gündemde. Böylece 1 milyon emeklinin maaşında yüzde 40’ın üzerinde bir artış söz konusu olacak.
BAYRAM İKRAMİYESİ İÇİN DE GERİ SAYIM BAŞLADI
30 Nisan 2018’de yapılan düzenlemelerle beraber emeklilere, dul ve yetimlerine her yıl iki dini bayramımız öncesinde ikramiye verilmekte. Şu andaki ikramiye tutarı 1.100 lira ve Ramazan Bayramında bu tutar ödendi. Ramazan Bayramı öncesinde ikramiyelerde bir artış olacağı beklentisi hakim idi. Bu beklenti Kurban Bayramı öncesi ikramiyede artış yapılma olasılığı da gündeme getiriyor. Bu gerçekleşirse enflasyona karşı emeklilerin alım gücüne artırılmış olacak.
Kurban Bayramı 9 Temmuz’da başlayacak. Bayram ikramiyesinin 4-8 Temmuz tarihlerinde emeklilerin hesabına geçmesi beklenirken, net tarihin emeklilerin maaş çektiği tarihe göre ilan edilmesi bekleniyor.