HHaber

Bakan Bilgin’den mesaj 3600 ek gösterge kapsamı belli oldu

GEREKLİ BÜTÇE ÇALIŞMASI TAMAMLANDI
Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı kamu çalışanlarının refahını arttırmak için gerekli bütçe çalışmasını bitirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: “3600 ile ilgili her şey hazır. Bugün kü görüşme bu kapsamda olacak. Cumhurbaşkanımız ne zaman uygun görürse açıklayacak.” dedi.

MESLEK GRUPLARINDA 3600 EK GÖSTERGE SONRASINDA NELER DEĞİŞECEK, HANGİ MESLEK GRUPLARINI KAPSAYACAK?
Kamuda çalışan meslek grupları içerisinden 4 tanesinin tüm çalışmaları tamamlanmış durumda. 3600 ek gösterge ile bu grupta yer alan (Öğretmenler, polisler, hemşireler, vaiz ve emekli memurlar) memurlarımızın maaşları ve emekli ikramiyeleri değişikliğe uğramaktadır.
Çalışırken almış oldukları maaşların yanı sıra, emekli olduklarında alacakları maaşlara da yüzde 20-30 seviyesinde zam gelmiş olacak..
Örnek vermek istersek 2022 yılı maaşına göre bir öğretmen 8 bin 668 lira alırken yüzde 20 artış sonrasında bu rakam daha da artmış olacak. Geçtiğimiz ay ek gösterge komisyonu toplantısında nihai karar verildi. Muhtemelen Haziran ayı içerisinde TBMM’de de karar aşamasına gelinmiş olacak.
Bu katagorilerde -öğretmenler, polisler, vaizler ve hemşireler- tüm çalışmalar tamamlandı. Ek gösterge kapsamında yer almayan diğer memurlarla alakalı önümüzdeki günlerde tekrar açıklama yapılacağını düşünmekteyiz.
AÇIKLAMA SONRASINDA BELİRLENEN ARTIŞ ORANLARI HEMEN MAAŞLARA YANSITILACAK MI?
4 Temmuz tarihinin önemi, 2022’nin 1. 6 aylık dönemine ilişkin enflasyon rakamlarının açıklanacak olması. Akabinde ise memur, memur emeklileri, işçi ve Bağkur emeklileri için de artış söz konusu olacak. Bu grupta yer alanların ücretlerinde ciddi bir yükselme söz konusu olacak. 2022 yılının 2. 6 aylık dönemindeki zam da ciddi bir artış meydana getirmiş olacak.
YÜZDE 20-25 LİK ARTIŞI BELİRLEYEN KRİTER NEDİR?
Öğretmen, polis, hemşire meslek gruplarında kademe ve dereceler var. Derecelerin oranına bakıldığında yüzde 20-25 aralığında bir artış meydana geleceği hesaplanabilmekte. Her öğretmen aynı oranda etkilenmeyecek. Emekli ikramiyelerinde de yüzde 20-25 artış meydana getireceği için örneğin bugün bir memur emekli olduğunda 200 bin lira civarında bir emekli ikramiyesi alırken, ek gösterge yasalaştıktan sonra yaklaşık 40 ile 50 bin lira civarında ilave bir ikramiye almış olacak.
Ek gösterge kapsamından yeni emekli olmuş olan memurlar yararlanacak. Daha önce emekli olmuş olanlar için emekli ikramiyelerinde fark ödenmesi gibi bir durum söz konusu olmayacak. 3600 ek gösterge yasalaştıktan sonra yürürlüğe girdiğinde emekli dilekçesini verenler, yeni göstergeye göre hesaplanmış emekli ikramiyelerini alacakları için artıştan elbette faydalanmış olacaklar.