HHaber

Emekli aylıklarına ve memur maaşlarına ikili formüllü zam! Enflasyon farkı ve ek zam sonrasında en düşüğü 9.193 TL…

4 aylık enflasyon oranı yüzde 31,71 olarak kesinleşmişti. Emekli zammı, memur zammı ve kira artış oranı gibi birçok kalemi etkileyecek olan Mayıs ayı enflasyon oranı Cuma günü açıklanacak. Merkez Bankası’nın enflasyon beklenti anketi de açıklandı ve tablo netlik kazandı.
EMEKLİ VE MEMUR TEMMUZ ZAMMINDA SON DURUM
Enflasyon verileri açıklanmaya devam ederken, enflasyon beklentisi ve tahminler de geliyor. Merkez Bankası Mayıs ayı enflasyon beklenti anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre Mayıs 2022 enflasyon beklentisi yüzde 3,97 olarak, haziran ayı enflasyon beklentisi ise yüzde 2,97 olarak duyuruldu.
EMEKLİLERİN ZAMMI NASIL BELİRLENİYOR?
Türkiye’de emekli zammı ocak ve temmuz aylarında 6 aylık enflasyon rakamları baz alınarak belirlenmekte. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları, ocak ayında bir önceki dönemdeki Temmuz-Aralık dönemindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar, temmuz ayında ise ocak-haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar artış alıyor.
TOPLU SÖZLEŞMENİN ZAMLARDAKİ ROLÜ?
Memur ve memur emeklileri ise; her yıl 2 kez olmak üzere, önceki aldığı toplu sözleşme zammının üzerindeki 6 aylık enflasyon farkı nın da katıldığı yeni toplu sözleşme zammını alıyor.
4 AYLIK SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİ ZAMMI YÜZDE 31,71 OLARAK NETLİK KAZANMIŞTI
Bu rakam 4 aylık emekli zammı olarak kayıtlara geçilmişti. SSK ve Bağ-Kur emekli zammı için enflasyon oranı direkt belirleyici olduğu için de 4 aylık enflasyon oranı neticesinde şimdiden 31,71 zam oranı kesinleşti.
Yani bundan sonraki aylarda enflasyon oranı sıfır çıksa bile yüzde 31,71 SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları için belirleyici olacak. Mayıs ve Haziran enflasyon oranının duyurulması sonrası bu zam oranı daha da artacak.
Temmuz 2021’de belirlenen toplu sözleşmeye göre; memur ve memur emeklisi Temmuz 2022’de yüzde 7 toplu sözleşme zammı alacak.
Tüm bunlarla beraber 4 aylık enflasyon farkı yüzde 24,21 olurken, buna yüzde 7 toplu sözleşme zammı ilave edilince memur zammı da yüzde 31,21 olarak netleşti.
Merkez Bankası enflasyon beklentisi belli oldu:Mayıs Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarında mayıs ayı beklenen enflasyon oranı yüzde 3,97 olarak, haziran rakamı ise yüzde 2,97 olarak netleşti.
Mayıs 2022 enflasyon oranı 3 Haziran Cuma günü son dakika olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından saat 10:00’daduyurulacak.
Bu enflasyon oranı emekli ve memur Temmuz zammı için önem arz etmesinin yanında ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren, ‘Haziran ayı kira artış oranı’ için de belirleyici bir konumda.
Eğer Mayıs ayı enflasyon oranı Merkez Bankası’nın anketine göre gerçekleşirse, buna 4 aylık enflasyon oranı yüzde 31,71’de eklenir ve oran 36,95 memur enflasyon farkı da yüzde 29,45 olur. Yüzde 36,95 SSK ve Bağ-Kur 5 aylık emekli zammı olacakken, memur zammı ise; yüzde 29,45’e yüzde 7 toplu sözleşme zam oranı ilave edilince yüzde 36,45 olacak.
EMEKLİ VE MEMUR TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?
Mayıs ve Haziran ayı enflasyon beklentisi gerçekleşirse, TÜFE endeksi 968,65’e yükselecek. Buna bağlı olarak da beraber SSK ve Bağ-Kur emekli zammı için belirleyici olacak 6 aylık enflasyon oranı ise yüzde 41’i bulacak.
Memur ve memur emeklisi ise enflasyon farkı+toplu sözleşme zammı hesabına göre yüzde 40,5 zam alacak.
EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI İÇİN 2’Lİ FORMÜL NEDİR!
Emekli ve memur Temmuz zammı için artık son aya girilecekken, yapılacak olan zamlara ek olarak sosyal refah düzenlemesi de gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, hem emekli hem de memurlar için sosyal refah düzenlemeleri ile beraber ek zamların gündemde olduğuna dair sinyaller verdi.
EN DÜŞÜK EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI NE KADAR, KAÇ TL OLACAK?
Eğer beklentilere göre yüzde 41’lik 6 aylık enflasyon ve Ocak ayındaki gibi memur ve memur emeklisine yüzde 2,5’luk ek zam gerçekleşirse; SSK Bağ-Kur emeklisi yüzde 41, memur ve memur emeklisi yüzde 40,5 veya ek zamlı olarak yüzde 43 zam alacak. Bu hesaba göre; En düşük maaş memurlarda 6.429 TL’den 9.033 TL’ye; ek zamlı olursa 9.193 TL’ye çıkacak.
En düşük emekli aylığı ise memurlarda 4.289 TL’den 6.026 TL’ye; ek zamlı olursa 6.133 TL’ye çıkacak.
Esnafta 2.948 TL’den 4.156 TL’ye,
2000’den önce emekli olan SSK’lılarda ise bu rakam 3.292 TL’den 4.641 TL’ye çıkacak.
Memur maaşları için 5 aylık ve 6 aylık beklenen enflasyon oranı baz alınarak yapılan ek zamlı hesaplamalar ise şöyle:… DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ…