HHaber

Kilosu 1.000 liradan yok satıyor, üstelik her derdin devası onda

“Bir kilosu bin lira civarındadır. Sason’da en yüksek dağlarda bulunur. Çok güzel bir kokusu var” diyorlar. adı Zuzubak otu… Sason ilçesinde yer alan ve 3 bin metre yükseklikteki Mereto ve Zoveser Dağlarının eteklerinde yetişen, birçok hastalığın devası olduğu ileri sürülen zuzubak otu, dağ köylerinde yaşayan vatandaşlar için önemli bir geçim kaynağı haline gelmiş.
Yöre halkının yemeklerinde baharat olarak da tükettiği zuzubak otu, bölgede azalması nedeniyle bu yıl bir kilogramı bin liradan alıcı buluyor.
BU OT GEÇİM KAYNAĞI OLDU
Yöre halkı, zuzubak otunun çok şifalı olmasından ötürü çok rağbet gördüğünü ve yüksek kesimlerde, taşlı alanlarda yetiştiğini belirtiyorlar. Satış yapan bir yöre insanı şöyle anlatıyor:
KİLOSU BİN LİRA!
“Her yerde yetişmez. Bizim buralara özgüdür. Bir kilosu bin lira civarındadır. Sason’da en yüksek dağlarda bulunur. Çok güzel bir kokusu olduğundan, yemeğe katılınca yemeğin kokusu da çok güzel olur. Yetişme süresi yaklaşık bir aydır.”

ZUZUBAK OTU DEYİNCE?
Zuzubak otu bir pancar çeşidi aslında. Yüksek rakımlı alanlarda farklı iklim koşulları kapsamında yetiştirilen özel bitkiler içerisinde yer almasının yanı sıra taze soğana benzeyen bir görüntüsü olması ile beraber, çok önemli faydaları bulunduğu da bilinmektedir.
ZUZUBAK NE İŞE YARAR?
Birçok farklı hastalığın şifasında kullanılmak üzerine günümüzde zuzubak yöre halkı ve araştırmacılar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle grip ile beraber virüs ve bakteri üzerinden meydana gelen rahatsızlıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği en bilinen faydalarındandır. Değişik aroması ve lezzeti ile beraber yemeklere tat katan zuzubak otu, 7’den 70’e herkesin tüketebileceği sağlıklı Besin kaynakları arasındadır.
ZUZUBAK OTU NEREDE YETİŞİR VE NASIL ULAŞILIR?
Mereto Dağı eteklerinde ve yüksek kesimlerde yetiştirilen zuzubak, bir pancar çeşidi olarak öne çıkmaktadır. Bu özel ot, son dönemlerde en çok merak edilen ve tercih edilen doğal bitkiler içerisinde yer almaktadır. Özellikte 3000 metre yükseklikteki Batman’ın Sason ilçesinde dağ eteklerinde bulunan bitki olarak da ün yapmıştır.
ZUZUBAK OTUNU HANGİ MEVSİMDE TOPLAMALIYIZ, YETİŞTİRİCİLİĞİ MÜMKÜN MÜDÜR?
Genellikle yüksek rakımlı dağ eteklerinde yetişmesinden ötürü, ılık hava şartlarını sever ancak aynı zamanda serin alanlarda bulunur. Bu kadar kıymetli olunca merak edilen bir diğer durum ise yetiştiriciliği mümkün olup olmadığıdır. Bu bitki genel olarak doğal bölgelerde bulunur ve toplanır. Ancak gerekli koşullar oluşturulur ise yetiştiriciliği de mümkün olan bitkiler içerisinde yer aldığı bilgisine ulaşılmaktadır.
ZUZUBAK OTUNU NASIL KULLANMALIYIZ?
Adının duyulmasıyla beraber birçok farklı ilde, son dönemlerde zuzubak otu oldukça fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Bu ot yörede sıklıkla baharat şeklinde kullanılarak tüketilmektedir. Kendine has aroması ve kokusu ile beraber harika bir lezzet sunan otlar içerisinde yer alır. Kaya tuzu ile dövülmek suretiyle ufaltılarak yemeklerde baharat şeklinde tüketilebilir. Birçok farklı yemekte diğer baharatlarla birlikte değerlendirilen en güzel ve özel baharat türleri içerisinde yer almaktadır.
ZUBUBAK OTUNUN FAYDALARI NELERDİR, NEYE YARAR, HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
Bu bitkinin devası ve gücünün nelere iyi geldiği merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Bu doğrultuda zuzubak otunun birçok değişik faydaya sahip olduğunu söylemek mümkündür:

✨Ağız ve bademcik iltihabı sökücüdür.
✨Bağışıklık sistemini güçlendirir.
✨Birçok farklı hastalığa şifa niyetine kullanılır.
✨Böbrekleri temizler, böbreklerdeki kum ve taş oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
✨İdrar ve balgam söktürücü özelliğe sahiptir.

Düzenli olarak dengeli bir şekilde baharat biçiminde bu otu tüketmek yukarıdaki faydaları sağlayacaktır.