HHaber

Kritik düzenlemede sona viraj! Maaşa ve ikramiyeye zam

“Bizim önümüzde temmuz ayında biliyorsunuz sadece enflasyon farkı konusu değil, emekçilerin karşılaştıkları bu enflasyon tahribatına karşı daha geniş korunmalarını sağlayacak düzenlemeler yaptığımızı, bunlara dair hazırlık yaptığımızı belirtmek isterim. Sadece kamu çalışanlarının, memurların, işçilerin değil aynı zamanda emeklilerimize dair de hazırlıklarımız var.”

3600 EK GÖSTERGE MESELESİ
Polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi, sağlık ve teknik hizmetler de dahil milyonlarca memur ve memur emeklisinin dört gözle beklediği ve maaşında 1.300 lirayı ve ikramiyesinde 50 bin lirayı aşan artışlar sağlayacak olan 3600 ek gösterge için ilk toplantı 16 Şubat’ta, ikincisi de 16 Mart’ta yapılmıştı.
“3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Bitti zaten, son düzenlemeleri yapacağız” diye açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, konu hakkında detayları aktardı.
Öğretmenlerle ilgili olan 3600 ek gösterge düzenlemesi, geçtiğimiz günlerde zaten Ocak 2023’te yürürlüğe girecek şekilde yasalaşmıştı. Hemşirler ve diğer kamu çalışanlarıyla ilgili 3600 ek göstergeye dair düzenlemenin de temmuza kadar yapılıp biteceği kaydedildi…

HEPSİ DOSYA DOSYA ÖNÜMÜZDE VE ARTIK SON VİRAJ
Sırasını bekleyen diğer bir konu ise kamudaki sözleşmeli personellerin durumu. Bütün sözleşmeli personelin geçirilmesi için yasal düzenlemeye gidilecek. Gündemdeki diğer önemli madde ise EYT, emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili.

Vedat Bilgin açıklamalarında devamla; “Sözleşmeli personel meselesi EYT meselesi var. Bunların hepsi dosya dosya önümüzde sırası ile değinilecek hepsine de. Adım adım dosyaları açıyoruz, çözüme ulaştığımız anda da kamuoyuyla paylaşıyoruz. Emekçilerimiz de, çalışanlarımız da endişe etmesinler. Bizim görevimiz onları enflasyon karşısında korumak” şeklinde konuştu.

PEKİ EYT NEDİR?
8 Eylül 1999 öncesinde SSK’lı, Bağkur’lu ve Emekli Sandığı yani memur olarak nitelendirilen kesimden iş hayatına başlayanlar erkek ise 25 yıl ve 5000 gün, kadın ise 20 yıl ve 5000 gün şartıyla emekli olabilmekteydi.
Yani; 18 yaşında sigortalı işe başlayan bir kadın 5000 günlük primi tamamlarsa 38 yaşında, erkekler de 43 yaşında emekliliğe hak kazanabiliyordu. 1999’da emeklilik yaşı ve istenen prim şartı arttı.
1999’dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38’den 58’e, erkeklerde 43’ten 60’a çıkarıldı.
SSK’ya tabi çalışanın emekli olmaları için ise gereken gün sayısı 7000’e yükseldi. 1976 ile 1999 yılları arasında işe girenlere ‘kademeli yaş’ şartı getirilirken, 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008’den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu.
Emeklilik için gerekli prim gün sayısını tamamlamasına rağmen, yaş şartı kademeli yükseldiği için emekli olamayanlara ‘EYT’li yani ‘emeklilikte yaşa takılanlar’ denildi ve halen çözüme kavuşamadı… Bu kapsamda bulunan milyonlar yeni müjdeleri bekliyor…