HHaber

Bu doğal yöntem egzamayı kökünden çözüyor!

Sarı kantaron bitkisi olarak bilinmektedir. Türkiye’deki her iklim bölgesinde yetişebilen sarı kantaron; binbirdelikotu, kılıçotu, kanotu, yaraotu, kuzukıran olarak da biliniyor.
Dünyadaki ılıman ve tropik iklim bölgelerinde kendiliğinden yetişen sarı kantaron, çok yıllık otsu bir bitkidir. Uzunluğu 70-90 santimetreyi bulabilen bitki, çok dallanan kökleri ile kendi familyasındaki bitkilerden ayrılmaktadır. Çiçekleri umbella olup, dalların ucunda bulunur. Sarı renkli çiçeklerde 5 adet taç yaprağı ile 5 adet çanak ve üç demet şeklinde erkek organlar (stamenler) bulunur. Sarı kantaron bitkisindeki etken maddenin yaklaşık % 90’ı, çiçek bölümündedir. Bunun için altarnatif tıpta bitkinin çiçek bölümü kullanılmaktadır.

SARI KANTARON NEREDE YETİŞİR?
Asya, Avrupa, Avustralya ve Amerika kıtasının bir bölümünde yetişmekte olan sarı kantaron bitkisinin, Türkiye’de 96, dünyada 400 ve Avrupa’da 10 türü vardır.
Türkiye’de ise başta Ege Bölgesi ve Akdeniz olmak üzere iç bölgelerde de yetişmektedir. Endemik olan sarı kantaron, Batı Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da kendiliğinden yetişebilmektedir. Sarı kantaron dünyanın ılıman ve tropikal bölgelerinde, yol ve akarsu kenarlarında, kalkerli arazilerde, bataklık ve sahillerde, kayalık bölgeler ile ekim yapılmamış araziler ve ormanlarda kendiliğinden yetişmektedir.

SARI KANTARON YAĞI NEYE İYİ GELİR?
Yapılan araştırmalar neticesinde sarı kantaron yağının güneş yanıkları, yaralar, cilt üzerindeki yüzeysel morluklara karşı iyi geldiği ortaya konmuştur. Ayrıca ülser gibi mide bağırsak sorunları için de çok faydalı olduğu, antioksidan, antienflamatuar, antikanser ve antimikrobiyal içeriği sayesinde yara iyileştirici ve ağrı kesici etkisinin de bulunduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır
Piyasada satılan preparatlarının siyatiğe ve zararlı hayvan ısırıklarına iyi geldiği de bildirilmiştir.
Antik çağlardan günümüze kadar sarı kantaron, nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde de etkin bir şekilde kullanılmıştır. Halk arasında kullanıldığı ve iyi geldiği bildirilen diğer rahatsızlıklar ise şunlardı:
✨Baş ağrısı,
✨Hidrofobi,
✨Menopoz,
✨Hipokondriyazis,
✨Nevralji,
✨Koksalji,
✨Tetani,
✨Paraliz ve spatik paraliz ile boyun tutulması, omurilik hastalıkları, ✨Spinal konvülziyon, spinal irritasyon gibi bazı nörolojik rahatsızlıklar.

Sarı kantaron bitkisinin hastalıklara karşı etnomedikal kullanımı söz konusu olsa da, ağır hastalıkların tedavisinde elbette ki doktora danışılmalı ve kullanılmaması gereklidir.
Ülkemizde halk arasında yüzyıllardır soğuk algınlığı, şeker, ülser, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, karaciğer rahatsızlıkları, sarılık ve safra kaynaklı sorunlara karşı kullanılmaktadır.
Ayrıca bitkinin %1’lik infüzyonu ile hazırlanan karışımları kullanan kişilerde bağırsak parazitlerinin düştüğü de tespit edilmiştir.

SARI KANTARON YAĞI ZAYIFLATIR MI?
Sarı kantaron yağının kilo vermeye yardımcı olduğu, bunun için de idrar söktürücü özelliğinden faydalanıldığı bilinmektedir. Hergün belirli miktarda kullanılmalı, ancak uzun süreli kullanımının uygun olmadığı da unutulmamalıdır. Bağırsak sorunlarına iyi gelen sarı kantaron yağı kabızlığın giderilmesinde etkilidir.