HHaber

Son Dakika Enflasyon sonrası emekli ve memur maaş zammı netleşiyor

Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte emekli ve memur maaş zammına dair oran, şimdiden yüzde 30’u geçmiş oldu. Temmuz ayında yapılacak olan zam merakla beklenirken; “Emekli ve memur maaşları ne kadar olacak, zam sonrası en düşük emekli maaşı ne kadar olacak, en düşük memur maaşı kaç lira oldu, ek zam yapılacak mı?” sorularının yanıtı da netlik kazanmış oldu. İşte Nisan 2022 enflasyon rakamları sonrası yeni emekli ve memur maaş zammı hesabıyla ilgili tüm detaylar…

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?
Türkiyemizde milyonlarca emekli ve memurun maaşlarına uygulanan zam oranlarında belirleyici unsur enflasyon. Böylece enflasyon oranı altında artış yapılamıyor… SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranı doğrultusunda senede iki kez artış görürken, memur ve memur emeklileri de yine senede iki kez toplu sözleşme zammını aşan enflasyon oranı kadar farktan faydalanmaktalar.

NİSAN AYI ENFLASYON ORANININ AÇIKLANMASI SONRASINDA ZAM MİKTARI NETLEŞİYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Nisan 2022 enflasyon rakamları açıklandı. Bunun akabinde de emekli ve memurların Temmuz ayında alacakları artış oranlarıyla ilgili durum da netleşmeye başladı.

SON 4 AYA AİT ENFLASYON ORANI YÜZDE 31,71
Aralık ayında 686,95 olan TÜFE endeksi Nisan ayı ile birlikte 904,79’a çıktı. Bu değişim 4 aylık enflasyon oranının yüzde 31,71 olarak gerçekleşmesini sağladı. Şimdi bu oranın maaşlara nasıl uygulanacağına bakalım.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİ ZAMMI İLE MAAŞ HESABI
Ocak ve Temmuz ayında yapılan maaş zam oranları, bir önceki 6 aylık enflasyon oranı kadar olmakta. Yani SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayında Aralık ile Haziran arasında oluşan 6 aylık enflasyon kadar artışı zam şeklinde almış olacaklar.
Nisan ayına ait enflasyonun açıklanması neticesinde 6 aylık oranın önemli bir bölümü de belli oldu. Bu durumda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 4 aylık enflasyon artış oranı yüzde 31,71 olarak gerçekleşti.
Şimdi 2 aylık (Mayıs ve Haziran) enflasyon daha buna eklenecek. Bundan sonrakı aylarda oranların sıfır olması halinde bile 31,71 oranı kesinleşti.
Mayıs ve Haziran aylarında oluşacak enflasyon da bu rakama eklenecek ve Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon bazında zam artışı olacak. Maaşlarına yansıtılacak olan tutarlar Temmuz ayı ile beraber, zamlı olarak ödenecek.

4 AYLIK RAKAMLARA GÖRE MEMUR ZAMMI YÜZDE 30’U GEÇTİ
Bu durumda memur ve memur emeklilerinin 4 aylık enflasyon farkı yüzde 24,21 oldu. İlk 4 aylık verilere göre memur ve memur emeklilerinin zam oranı da yüzde 77+24,21 olarak gerçekleşti. Yani memur ve memur emeklilerinin oranı yüzde 31,21 olmuş oldu. Bu rakama Mayıs ve Haziran aylarında belirlenecek enflasyonlar da eklenecek. Yapılan bu hesaplamalar neticesinde yüzde 31,71’lik 4 aylık enflasyonun zamma yansıması şu şekilde :
En düşük memur maaşı 6 bin 429 liradan 8 bin 436 liraya,
En düşük emekli aylığı ise memurlarda 4 bin 289 liradan 5 bin 628 liraya,
Esnaflarda ise 2 bin 948 liradan 3 bin 883 liraya,
2000’den önce emekli olan SSK’lılarda ise 3 bin 292 liradan 4 bin 336 liraya çıktı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINDAKİ ARTIŞ NE OLACAK?
2000 sonrasında emekli olanlar için en düşük maaş 2.500 TL olmuştu. Bunun üzerine de yeni oranların etkisi ile artış gerçekleşecek. Burada ek zam öncesi rakam 2.041 TL idi. Bu durumda 4 aylık artışa göre bu rakam da 2.688 TL’ye çıkacak.

DETAYLARI BAKAN BİLGİN AÇIKLAYACAK
SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de bir taban maaş belirlemesinin söz konusu olması gündemde. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in verdiği maliyet rakamı olan 13 milyar TL’den yapılan hesabın gösterdiği en düşük maaşın 3500 ile 4000 TL arasında çıkması durumunda 2.688 TL olan en düşük emekli maaşı da bu rakamlara tamamlanmış olacak.