HHaber

Bilmeyen kalmasın, kan şekerini dengeliyor, yaşlanmayı geciktiriyor, sigarayı bıraktırıyor!

Prof. Dr. Canan Karatay, yaptığı bir açıklama ile dikkatleri çekmeyi başardı. Doğal besinler ve beslene tiyoları ilgili verdiği bilgilerde ön plana çıkan besin, bu sefer en çok da sigarayı bırakmak isteyenlerin işine yarayacak. Sigarayı bir türlü bırakamayanlar için Canan Karatay’ın önerisi doğrudan doğruya kaya tuzu ile bağlantılı çıktı.
Yaptığı her açıklamada kaya tuzunun öneminin altını çizen Canan Karatay, kaya tuzu hakkında çoğumuzun bilmediği çok önemli bilgiler verdi.
Canan Karatay; “Kaya tuzu tuz değildir. Kaya tuzunun yüzde 30-35’i tuzdur yüzde 80’i mineraldir. Katkı maddesi olmadan vücuda girmesi lazım. Yurt dışında tuz tedavi odaları var. Evimde kaya tuzu lambaları kullanıyorum. Kaya tuzu vücuttan tüm metalleri uzaklaştırır. Kaya tuzu emdiğiniz zaman ağzınızda bozulmuş olan tat duyguları da reset olarak yenilenir” şeklinde konuştu.
Karatay sözlerine;
“Hazır yiyecekler dilde 5. Bir tat duyusunu geliştirmiş durumda. Çocuklar, gençler, tüm birayler kola, şekerli içeceklerde bu tadı arar oldular. İşte bunu resetlemek ve fabrika ayarlarımıza döndürmek için veya sigarayı bırakmak için ağzınıza tuz koyup emeceksiniz. Peygamber Efendimiz (S.A.V) her yemekten önce tuz yemez miydi?” şeklinde devam etti.

Peki faydaları saymakla bitmeyen kaya tuzu nedir? Kaya tuzunun faydaları ve kullanımı nasıl olacak? Nelere iyi geliyor, rafine tuz ile kaya tuzu arasındaki farklar nelerdir?
🧂Kaya Tuzu: Kaya tuzu, sodyum klorürün mineral formudur. Kaya tuzu içeriğinde 84 tane mineral vardır ve insan vücuduna alınması elzemdir. Temel besin maddelerimizden biri olan tuz insan sağlığı için çok önemli bir besin kaynağıdır. Kaya tuzu ise tuzun henüz işlenmemiş doğal haline verilen bir isimdir.

Kaya tuzunun faydaları nelerdir?
✨Sindirim bozukluklarına iyi gelen kaya tuzu, sindirim sistemini rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
✨İştah arttırıcı özelliği de vardır ve mide ekşimesine karşı da bire bir etkilidir.
✨Minerallerin hücreden emilimini kolaylaştırır ve vücudun pH dengesini korumaya yardımcı olur.
✨Ayrıca en önemli etkilerinden biri de vücuttaki toksin maddelerin dışarı atılmasına yardım etmesidir.
✨Kan dolaşımını hızlandırır.
✨Kan basıncını dengeler.
✨Böcek ısırıklarına karşı iyi gelir.
✨Romatizma, kas ve kemik ağrılarının azalmasında yarar sağlar.
✨Kaya tuzu limon suyu ile birlikte tüketilirse bağırsaklardaki solucanların dışarı atılıp, bağırsağı temizlediği gibi, gibi mide bulantısı ve kusmaya da iyi gelir.
✨Grip gibi kış hastalıkları için de faydalıdır.
✨Böbrek ve mesane taşlarına karşı kullanımı da uygundur.
✨Gut hastalığına iyi gelir.
✨Ayrıca kaya tuzu dişlerin beyazlatılmasında ağız spreyi olarak da çok etkilidir.
✨Kas kramplarına yararlıdır.
✨Bağışıklık sistemini düzenler ve sinir sistemine de fayda sağlar.
✨Vücuttaki su emilimini destekleyerek artırır.
✨Damar sağlığını korur.
✨Kan şekerini dengeler.
✨Yaşlanma etkilerini azaltır.
✨Uykusuzluğa iyi gelerek uyku düzeni sağlar.
✨Kaya tuzuyla peeling yaparak cildinizi sıkılaştırabilir, kaya tuzu banyosu ile ciltteki ölü hücreleri yok edebilir. Kaya tuzu cilt maskesi ile sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz.

Kaya tuzu ve rafine tuzlar arasındaki farklarnelerdir?
Rafine tuzlar, uzamnların da tespitine göre ödeme sebep olmaktadırlar. Kaya tuzu ise anti-ödem özelliği sayesinde vücudumuzu ödem ve olumsuz etkilerinden korur.
84 elementin tamamını bünyesinde bulunduran kaya tuzu vücudun bütün ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahiptir. Rafine tuzların bünyesinde ise sadece 4-5 adet element bulunmaktadır.
Kaya tuzunun bilinen en önemli etkilerinden biri de radyasyon emici özelliğe sahip olmasıdır. Özellikle tuz lambaları veya televizyon kenarlarında kullanılan büyük kaya tuzu parçaları büyük oranda radrasyonun yayılmasını önleyecektir.
Rafine tuzlar kan basıncını ciddi manada artırma etkisinde iken, kaya tuzları rafine tuzlar kadar yükseltmezler.
Rafine tuzlar, rafinasyon işleminden geçirilirler, fakat kaya tuzları ufak bir temizlemeden başka bir işleme tabii tutulmazlar. Bu yüzden içerdiği elementler kaybolmamaktadır.
✨Kaya tuzu stres üzerinde de olumlu etkilere sahiptir ve stresi azaltır.
✨Astım, bronşit gibi rahatsızlıklarda kaya tuzu mağaraları kullanılmaktadır.
✨Kaya tuzları Demir, magnezyum, kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır.
✨Solunum yolu rahatsızlıklarında önemli manada etkiye sahiptir. 2. Dünya savaşı esnasında mağaralara saklanan askerler kaya tuzlarının havaya karışan iyonları sayesinde nefes almada problem yaşamadıklarını dile getirmişlerdir. Ayrıca Azerbaycan’da tedavi amaçlı kullanılan mağara oteller de bulunmaktadır.