HHaber

Neden “Ocağına incir ağacı dikmek?”

Ocağa incir ağacı dikmek deyiminin ne anlama geldiği birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, ‘Ocağına incir ağacı dikmek’ deyiminin gerçek manası nedir?
Ocağına incir ağacı dikmek deyimi, bir kimsenin evini barkını dağıtmak ve birinin varlığına veya saygınlığına yönelik kasti bir harekette bulunmak anlamına gelmektedir. incir ağacının deyimlere konu olan özelliğine gelirsek; bu oldukça dikkat çekiçi, hiç de es geçilemeyecek kadar önemli bir durum. Çünkü bir incir ağacının kökleri başınıza hiç ummadığınız işler açabilir. Çok güçlü ve sık kökleri olan incir ağacının kökleri aynı zamanda çok da hızlı yayılıyor.
Diğer bitki ve ağaç köklerinin yanı sıra suya ulaşabilmek için plastik engeller başta olmak üzere betonu dahi kolay bir şekilde delip geçebiliyor. Yani bu demek oluyor ki; bir evin su boruları, kanalizasyon kanalları, tüm temeli, bir incir ağacının kökleri tarafından uzun yıllar boyunca, büyüdükçe delinip geçilebiliyor. incir ağacının toprağın altına gömülü olan kökleri suyu bulabilmek için metrelerce uzayıp gidebiliyor. İşte incir ağaçlarının evlerden uzak noktalara dikilmesinin ana sebebi de budur. Böyle olunca da “Ocağına incir ağacı dikmek” deyiminin esas manası netleşiyor. Artık biliyoruz, temelinden sarsıp yıkabilen bir etkiye işaret ediyor…