HHaber

Instagram a yeni özellik: “Yorum gizleme” geliyor

Meta grubuna ait uygulamalardan biri olan ve sosyal medyada daha çok genç kesime hitap eden Instagram a yeni bir eklenti geliyor. İnternette çok uzun yıllardır var olan bir özellik sisteme entegre ediliyor.

Instagram a yeni özellik: “Yorum gizleme” geliyor
Instagram a yeni özellik geliyor: “Yorum gizleme”
Instagram

Instagram, facebook uygulamasının tahtını sallayarak dünyadaki en çok kullanılan sosyal medya mecraları arasında başı çeker oldu. Üst kuruluş Meta’ya ait olan her iki uygulama da, daha iyi nasıl hizmet veririz anlayışıyla sürekli bir güncelleme içerisinde.

Sosyal medya deyince ilk akla gelen, eski adıyla Facebook Inc.,yeni oluşumuyla Meta, bir süredir metaverse, diğer adıyla sanal gerçeklik adımlarıyla öne çıkmakta.

Sosyal medya platformları yoğun bir şekilde saldırgan içeriklere maruz kalabileceğimiz bir alan. 

Bunun önüne geçebilmek maksadıyla şirket, “yorum gizleme” özelliğini geliştiriyor. Böylece, kullanıcıların kişisel bir muameleye maruz kalmaları durumunu da ortadan kaldırmayı planlıyor.

Aslında facebook da hali hazırda zaten kullanımda olan bu özellik sayesinde postu paylaşan kişiye dilediği yorumu gizleme hakkı tanınacak. Yorum kontrol seçeneğiyle saldırgan yorumların engellenmesi hedefleniyor. 

Bu yorumlar gizlendiğinde sadece postu paylaşan kişi görebilecek ama başka kullanıcılar göremeyecek. Ayrıca saldırgan olduğunu düşündüğünüz bir kelime listesini de oluşturabilecek ve yorumların otomatik bir kontrol mekanizması ile gizlenmesini sağlayabileceksiniz. Yani kendi profilinizde neyin hakaret olduğuna siz karar vereceksiniz…

Instagram ve facebook yeni özellikleriyle dikkatleri çekmeye başladı…

Instagram ayrıca yeni bir çok özelliği de kullanıcılarına açmayı hazırlanıyor. Meta tarafından yapılan yapılan son duyuru, Instagram da hikayeler ve mesajlar için üç boyutlu avatarların da geleceği yönünde. Ayrıca Facebook ve Messenger’daki avatarlar için de yeni bir güncelleme yapılacağı da duyuruldu. 

Meta’dan yapılan açıklama; avatarların görünüşlerini engelli bireylerin de kullanımına uygun hale getirerek, onlar için daha çok alan açılacağı yönünde. Kullanıcılara eğer dilerlerse kendi üç boyutlu avatarlarını ekleme imkanını da sağlayan bir güncelleme yapılacak.

Instagram a yeni özellik: “Yorum gizleme” geliyor
Instagram

Ayrıca yapılan açıklamalara göre; şirket uzun süredir kullanıcıların talep ettiği bir özelliği de test etmeye başladı.  Buna göre, kullanıcılar profil sayfalarındaki paylaşımları da istedikleri gibi düzenleyip yönetebilecekler. Instagram sosyal medya platformunda şu anda sadece kronolojik sıralama ile gösterim söz konusu. Fakat test aşamasındaki yeni özellik sayesinde eski gönderilerinizi öne çekebilmeniz de mümkün hale gelecek.

Facebook özellikleri arasında yer alan ama Instagram da daha kısıtlı özelliklere sahip olan bir başka konu da hikayelere eklenmesi istenen özellikler. Kullanıcı taleplerini dikkate alan şirket; hikayelerde kullanılmak üzerine yeni bir özellik de test sürecinde. 

Buna göre; artık atılan hikayeler (story) için de beğeni imkanı olacak. Mesaj gönder işaretinin yanında ufak bir kalp çıkacak ve oradan dileyenler beğeni atılabilecek. Bu özelliğin test aşamasında olması sebebiyle henüz sınırlı sayıda kullanıcıya açıldığı da dile getirildi. Türkiye’den de bazı kullanıcıların özelliğe eriştiğini de, yine kullanıcıların bildirmesiyle belirlenmiş durumda.

Instagram
Instagram

Istagramda dikkat çeken diğer gelişmeler…

Şirket daha önce kullanılan “Direck” yerine, sadece yakın arkadaşlarla etkileşime izin veren bağımsız mesajlaşma uygulaması Threads’i kullanıma sunmuştu. Aralık 2021 sonundan itibaren Threads de kullanıma kapatıldı.

Instagram kullanıcılarının uzun süredir talep ettiği bir geliştirme de şirket gündemine girdi. Şimdiye kadar story (hikayeler) sekmesinde link paylaşabilmek için 10 binden fazla takipçiye sahip olmak şartı getirilmişken, artık bu kural da kaldırıldı.

Nihayetinde, hikayelerde sticker arasına gelen özellik sayesinde link eklemek mümkün hale geldi. Ancak bu özellik de henüz sınırlı sayıda kullanıcıya açılmış durumda. Instagram kısa süre içerisinde bu özelliği daha fazla kullanıcıya açacak ama henüz net tarih belli değil. Kademe kademe açıldığı kaydedildi.

Instagram da 30 saniyeden uzun videoların da tek parça olarak hikayede paylaşılması mümkün değildi. Şirket, buna dair de bir güncellemenin gündemlerinde olduğunu duyurdu.

Sosyal medya baskısını azaltmayı hedefleyen Instagram, kullanıcılara beğenme sayısını gizleme imkanı da tanımaya başladı. Bu özelliğin aktif olduğu kullanıcılarda bir takipçinin adının yanında “diğerleri” ifadesi de yer alacak. Instagram şimdiye kadar kullanıcı adı ve x sayıda kişi beğendi olarak gösterdiği paylaşımları artık kullanıcı adı ve diğerleri şeklinde gösterecek.

“Caption” özelliği de yolda, sınırlı sayıda kişinin kullanımına açıldı bile…

Instagram bu özelliği 2019’dan beri bazı ülkelerde test etmekteydi. Şimdi ise dünya genelinde kullanıma açtı. Her gün milyonlarca hikaye (story) paylaşılan Instagram da “caption” adlı platform sayesinde hikayelere getirilen yeni efekt kullanıcıların işini kolaylaştıracak.

Bu yeni özellik sayesinde hikayelere yazı yazmak için sadece konuşmanız yeterli olacak. Yani uygulama otomatik olarak sizin söylediklerinizi algılayarak yazıya dökecek. Özellik kullanıma açıldı fakat, halen test süreci deva ediyor. ABD’de sınırlı sayıda kullanıcı ile test yapılmakta. Henüz Türkiye’deki kullanıcılara açılmadığı, kademeli olarak etkinleştirileceği duyuruldu. Caption özelliğinin yakın zamanda Türkiye’de de kullanıma açılması bekleniyor…