HHaber

Metaverse coin nasıl alınır? Popüler metaverse coin projeleri nelerdir?

Popüler metaverse coin projeleri nelerdir..? Facebook, isminin Meta olarak yenilendiğini açıkladıktan ve metaverse olarak da bilinen karma evrene büyük yatırım yapacağını duyurmasından sonra, metaverse coinleri de gündeme gelmeye başladı.

Metaverse coin nasıl alınır? Popüler metaverse coin projeleri nelerdir?

“Metaverse coin” kavramı son zamanlarda sürekli olarak duyduğumuz, hatta gözümüze ve beynimize itina ile işlenen bir terim oldu. Bu yönde ciddi bir algı oluşturuluyor… Facebook’un da dahil olduğu birçok teknoloji devinin yatırım yapmaya başladığı metaverse, ve dolayısıyla metaverse coin, son zamanlarda oldukça popüler olmaya başladı.

Peki bu metaverse ve metaverse coin nedir?

Metaverse’i bir terim olarak incelemeye alarak bu kavramı ‘kavramaya’ başlayabiliriz belki… Facebook un yeni oluşumuna asla rastgele olmayarak seçtiği isim de olan “meta” kelimesi, Yunanca da “sonra, öte” anlamına gelmektedir. Bu kelime ve İngilizcedeki “universe” kelimelerinin birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan türemiş kelime de bize “metaverse” yani “evrenötesi” kavramını vermekte…

metaverse coin
metaverse

Peki “evrenötesi” terimi ile kastedilen hatta ve hatta hedeflenen nedir? Hedeflenen, kurgusal bir evren algısı oluşturmak ve bu evrenin kullanımı öncesinde zihinlerdeki zemini hazırlamak. Böylece metaverse dediğimizde akla gelen; “Tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle oluşturulan kolektif bir sanal paylaşım alanı, yani içinde tüm dijital dünyaların bulunduğu kurgusal bir evren” olacak. Birçok insana göre, çok yakın bir gelecekte oluşturulacak olan bu Metaverse sistemine sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik yoluyla ulaşmak mümkün olacak.

Facebook, “Meta” oluşumunu açıklarken, 2014 yılından bu yana bu yönde yatırım yaptıklarını ve dünyanın geleceğinde önemli bir yere sahip olacak bu oluşumda öncü olduklarının da altını çizmişti. Meta ismi ile de ilk algıyı oluşturarak hafızalara “bu bizim işimiz” etkisini çoktan yerleştirdi….

Sanal dünyada yaşamak, metaverse coin bir bilimkurgu mu?

Bilim kurgu dünyasında bir çok kez, metaverse benzeri sanal dünyalardan, bu dünyalarda gerçek insanların değil, avatarların yer almasından bahsedilmişti. O zamanlar belki de bu kavram hepimize çok ütopik gelmişti 😎😎😎 Metaverse kavramı ise ilk olarak, Neal Stephenson isimli yazarın Snow Crash romanında kullanıldı. Romanda gerçek insanların avatar kullanarak bulunduğu üç boyutlu sanal bir dünyaya Metaverse ismi verilmişti.

Daha yakın bir geçmişten örnek verelim. 2018 yılında beyaz perdeye de uyarlanan Ready Player One isimli kitap, bize, insanların sanal gerçeklik yoluyla dijital bir dünyada gerçek dünyadaki gibi etkileşim kurabildiklerini ve burada zaman geçirebildiklerini göstermişti.

Second Life isimli oyun da metaverse kavramına örnek olabilecek nitelikte. İnternet tabanlı sanal bir dünyada geçen bu oyun ile, kendi avatarınızı oluşturup insanlarla etkileşim kurabilmekte ve gerçek hayatta yaptığınız şeyleri sanal olarak da gerçekleştirebilmektesiniz.

İşte metaverse de tüm dijital ortamların birleştiği sanal bir evren planlaması ile yukarıdaki örneklerle benzeşen bir platform olarak karşımıza çıkıyor…

metaverse coin
metaverse coin

Metaverse evreninde yaşamak ne zaman mümkün olabilecek?

Dijital platformlar sayesinde insanlar zaten çevrimiçi olarak birbirleriyle iletişim kurabilmekteler. Fakat, metaverse, bu iletişimi etkileşime çevirmeyi hedefliyor. Çok daha üstün bir boyutu hayal edin. İnsanlar metaverse sayesinde kendilerini, sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik desteğiyle dijital bir evren içinde bulabilecek ve bu evrenin içinde diledikleri gibi hareket edebilecekler.


Sanal gerçeklik teknolojisi elbette ki şu an için en çok oyunlarda kullanılır durumda. Fakat, metaverse için atılan adımlarla sanal gerçekliğin ve artırılmış gerçekliğin kullanımı önemli ölçüde genişleyecek. Yani yakın gelecekte, bu dijital evren içerisinde, muhtemelen üç boyutlu bir avatar kullanılacak. Gerçek kişilerin bulundukları yerden ayrılmadan, bu avatar sayesinde çalışma, gezme, oyun oynama, alışveriş yapma gibi birçok günlük aktiviteyi yerine getirmeleri mümkün olacak. Tüm bunlar, gerçekleştirilmesi hedeflenen, ancak şu an için sadece bir hayal olan tasarımlardır.

metaverse coin
metaverse

“Coin” yani kripto para birimlerinin metaverse için önemli bir yeri sahip olacağını da söylemeden geçmemek gerek. Zaten son günlerde artan NFT satışları da metaverse ün bunlarla olan bağlantısına zemin hazırlar niteliktedir.

Not: NFT ‘Non-fungible token’ yani takas edilemez token’lar. Dijital bir varlığın türünün tek örneği olduğunun (orijinalliğinin) onayı ve ona ait mülkiyeti tanımlar. Bir nevi dijital imza gibi. NFT’ler kriptografik işlemler sonucu kodlanmış olup, kopyalanamaz veya başka bir NFT ile değiştirilemez. Bu eşsiz kayıt, blockchain yani blokzinciri bir dijital defterde tutulur ve bu kodu bilen herkes ona erişebilir. NFT bir tablo, bir video, bir fotoğraf, şarkı veya bir şiir bile olabilir. Gerçek hayattaki bir meta gibi alınması ve satılması mümkündür. Değeri, benzersiz oluşundan gelir.

NFT olarak satılan eserler, dijital dünyalarda korunmaktadır. Bu eserlerin metaverse de sergilenerek satışa çıkması planlanıyor. Metaverse, blockhain teknolojisi ile sahip olunan herhangi bir sanal varlığın dijital evrende kullanılabilmesine imkân tanıyacak. Netice olarak; kripto para birimleri sayesinde sanal bir ekonomi başarılı bir şekilde oluşabilir ve bu paralar işlenebilir.

metaverse coin
mataverse coin

Metaverse coin nasıl alınır?

Popüler metaverse coin projeleri nelerdir..? Facebook, isminin Meta olarak yenilendiğini açıkladıktan ve metaverse olarak da bilinen karma evrene büyük yatırım yapacağını duyurmasından sonra, metaverse coinleri de gündeme gelmeye başladı. Hal böyle olunca da birçok kişi buna yönelmiş ve “Metaverse coin nasıl alınır?” sorusunu sorulur olmuştur.
Metaverse coinleri de tıpkı Bitcoin ve diğer altcoinlerde olduğu gibi kripto para borsaları üzerinden satın alınabilmektedirler. Binance başta olmak üzere birçok global borsa, metaverse coin satmaktadır. Bazı popüler metaverse coin projeleri ise şunlardır:

  • Axie Infinity (AXS)
  • The Sandbox (SAND)
  • Aavegotchi (GHST)
  • Ufo Gaming (UFO)
  • Decentraland (MANA)
  • Starlink (Starl)

Metaverse neden bu kadar popüler oldu?

Sanal dünyalara dair zaman zaman yeni trendler ortaya çıkmıştır. Lakin, kısa bir süre sonra bunlar unutulmuşlardır. Ancak metaverse kavramı bu tasvirin dışında kalmaktadır… Çünkü, birçok dev teknoloji şirketi bu konuda tarifsiz bir heyecan duymaktadırlar. Bu şirketler, eğer her şey beklendiği gibi giderse ve insanlar zamanlarını bu ‘alternatif evrende’ geçirmeye başlarsa diyerek, bu teknolojiden geride kalmak istemiyor ve bu hususta ciddi boyutta yeni yatırımlar yapmaktadırlar.

Buna yatırım yapan şirketlerin başında ise “meta” çıkışı ile facebook yer almaktadır. Açıklamalarında ise metaverse için şunları söylemişlerdir: “Metaverse, sizinle aynı fiziksel alanda olmayan insanlarla bir şeyler oluşturabileceğiniz, etkileşim kurabileceğiniz, keşfedebileceğiniz bir dizi sanal alandır.”

Metaverse ün son zamanlarda bu kadar popüler olmasında elbette COVID-19 pandemisinin rolü de çok büyük. Son iki yıldır hayatlarımızı etkisi altına alan pandemi sebebiyle bir dönem hepimiz evde kalmak zorundaydık ve her şeyi dijital olarak halletmeye başlamıştık. Ve şimdi buna alıştık. Dijital etkileşimin artması sebebiyle metaverse kavramı da artık bize yabancı değil. Oluşturulmak istenen algı oluşturuldu, evde geçirilen sürelerde hepimiz dijital ortama alıştık. artık zemin hazır…

Facebook, zaten 2014 yılından bu yana bu alanda yatırımlar yaparak adım adım, sağlam basamaklarla bu geçişin zeminini oluşturmuştur. Sanal gerçeklik teknolojisi üreticisi Oculus’u 2 milyar dolara satın alarak ilk girişimini de 2014 de yapmıştır.

Facebook, yeni ismiyle Meta, iş dünyasının Metaverse’e taşınabilmesi hususunda önemli bir adım atarak, “Horizontal Workrooms” isimli sanal ofislerini tanıtmıştı. Ayrıca, geçtiğimiz aylarda Metaverse inşası için 10.000 Avrupalı çalışanı bünyesine katacağını ve şirketinin ismini de Metaverse’e uygun bir şekilde değiştireceğini de zaten şu şekilde duyurmuştu: “Metaverse ün yeni sosyal, ekonomik, yaratıcı fırsatların önünü açma potansiyeli bulunuyor. Avrupalılar da bunu başlatan insanlar olacak.”

Dünya devi olan şirketin kurucusu Mark Zuckerberg de Facebook’un bir Metaverse şirketi olmasına dair; “Metaverse, insanlarla etkileşim kurabileceğiniz sanal bir ortam. Bunun mobil internetin geleceği olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

metaverse coin
metaverse coin

Metaverse ile ilgilenen diğer şirketler de var

Bu konuylailgilenen elbette ki sadece facebook değil. Fortnite’ın geliştiricisi olan Epic Games’in de CEO’su Tim Sweeney de uzun zamandır bu konuya dair heves duyduğunu şu sözlerle dile getirmişti: “İnsanlar Metaverse yoluyla beraber oyun oynayabilecek, Netflix’ten film, dizi izleyebilecekler. Bu sanal evren, gerçek dünyaya çok benzer olacak.”

Fortnite, Roblox gibi oyunlar tam olarak Metaverse sayılmasa da bu kavrama uygun ögeleri bünyelerinde barındırarak, geçişe bir nevi zemin hazırlıyor diyebiliriz. Roblox, binlerce oyunun geniş bir ekosisteme bağlı olduğu bir platform. Burada kendi dünyanızı oluşturabiliyor, baştan sona dilediğiniz gibi tasarlayabiliyorsunuz. Dünyanıza dilediğinizi davet edebiliyor veya dilerseniz de farklı kullanıcılar tarafından oluşturulan oyunlara katılabiliyorsunuz. Bu da metaverse ün amacına benzer nitelikler barındırıyor.

İnternetin geleceği: “Metaverse”

Metaverse, hayal gücünüz için sadece bir başlangıç… Şimdilik çoğu şeyin sanal bir evrende yer almasını sağlayabilecek bir platform. Zaten Tim Sweeney, Mark Zuckerberg gibi insanlar da bu büyük veri tabanının sadece bir parçasını inşa ettiklerini belirtiyorlar. Bunu günümüzdeki internet gibi düşündüğünüzde ne demek istedikleri aslında çok iyi anlaşılıyor… Düşünün bir, akıllı telefonların 1980’li yıllardaki cep telefonlarıyla kıyasındaki yeri şu an ne konumda ise, metaverse de şimdinin sanal gerçeklik teknolojisi için aynı konumda. Yani bu sadece bir başlangıç… Metaverse düşünülenden çok daha geniş bir kavram…

Sonuç olarak metaverse, şu an için kulağa bilim kurgu gibi geliyor olsa da, internetin geleceği o. Birçok insan bu konuya şüpheyle yaklaşıyor da olabilir ama gelecekte her şeyin yapılabileceği sanal bir evrenin varlığı size de heyecan verici gelmiyor mu? Kim bilir belki de ilerde bütün zamanımızı burada geçireceğiz ya da kim bilir belki de bu teknoloji o kadar fazla gelişecek ki metaverse e bilinç aktarımı gibi durumlar bile söz konusu olacak. Hayal gücünün sınırı yok….

Asla unutmayın ki, şu an yaşadığımız zaman da, geçmişteki insanlara göre bir bilim kurgu idi… Ananem akıllı telefonumla yapabildiklerime şaşırıyorsa biz de ileri de kendi torunlarımızın sanal evrende veya var olduğumuz gerçeklikte neler yapabildiklerine şaşıracağız demektir… Bunların olup olmayacağını zamanla hep beraber göreceğiz….