Hacı Bayram-ı Veli Aşkın Yolculuğu dizi oyuncuları ve karakterleri
Dizinin çekimleri, İstanbul’da kurulan özel platoda yapılmaktadır. dizide Ankara Kara Medrese’de müderrislik yapmakta olan bir molla olan Numan’ın, Somuncu Baba ile yollarının kesişmesi, tasavvufla tanışması ve manevi ilerleyişi ile Hacı Bayram Veli olmasının hikayesi seyirci ile buluşturuluyor.
Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri, Anadolu’muzun topraklarında doğup büyüyen bir Türk mutasavvıfıdır. TRT ekranlarının sevilen yapımı “Yunus Emre Aşkın Yolculuğu” nun arkasından, Hacı Bayram Veli’nin hayatının anlatıldığı Hacı Bayram-ı Veli dizisinin oyuncuları kim sorusunun yanıtı merak ediliyor.
“Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli” adı ile Tekden Film imzalı yayımlanan, yönetmenliğini Kamil Aydın’ın üstlendiği, senaryosunu İsa Yıldız, Fatma Nur Güldalı, Ali Ozan Salkım’ın kaleme aldığı tarih ve kurgu türündeki Türk televizyon dizisidir. 26 bölüm olarak planlanan mini dizinin ilk bölümü 11 Şubat 2022 tarihinde yayınlandı. O günden bu yana da geniş bir izleyici kitlesi tarafından merakla ve keyifle izlenmekte. Peki, Burak Sevinç‘in başrolünde olduğu Hacı Bayramı Veli Aşkın Yolculuğu oyuncuları kim? Hacı Bayram-ı Veli Aşkın Yolculuğu oyuncu kadrosunda kimler var ve hangi karakterlere can vermekteler?
Dizinin çekimleri, İstanbul’da kurulan özel platoda yapılmaktadır. dizide Ankara Kara Medrese’de müderrislik yapmakta olan bir molla olan Numan’ın, Somuncu Baba ile yollarının kesişmesi, tasavvufla tanışması ve manevi ilerleyişi ile Hacı Bayram Veli olmasının hikayesi seyirci ile buluşturuluyor.
Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli dizisi her hafta Cuma günü saat 20:00 ‘da TRT 1’de yayınlanıyor. Fakat 8 Nisan Cuma günü dizi TRT 1 yayın akışında yer almadı. Yeni bölümün ne zaman yayınlanacağı bilinmiyor. Resmi bir duyuru yapılmadı.
Hacı Bayramı Veli oyuncuları ve dizideki karakterleri
Dizinin ana başrol oyuncuları ve büründükleri karakterler ise şöyledir:
Molla Numan, yani Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri rolünde Burak Sevinç,
Somuncu Baba rolünde Hüseyin Soysalan,
Abdal Murat rolünde Atakan Yarımdünya,
Mevlüt Bey rolünde Sinan Albayrak,
Ayşe Hatun rolünde Sena Çakır,
Molla Rüstem rolünde Fırat Topkorur,
Şeyh Murat rolünde ise Kemal Başar
Hacı Bayram rolüne hayat veren Burak Sevinç kimdir?
1 Nisan 1985 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Burak Sevinç, aslen Zonguldak’lıdır. 1.88 metre boyunda, 80 kilo ve Koç burcudur. Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları bölümü mezunudur. 2012 yılında “Babam İçin” adlı dizi ile ilk oyunculuk deneyimini yaşamıştır. Burak Sevinç’in kanun, ud, keman ve gitar çaldığı, hatta bir dönem Enbe Orkestrası’nda profesyonel olarak müzisyenlik yaptığı da bilinmektedir.
Yalan Dünya, Merhaba Hayat, Ben Onu Çok Sevdim, Kurtlar Vadisi Pusu ve Evli ve Öfkeli dizilerinde rol alan Burak Sevinç, Kanal D ekranlarında yayınlanan Leke dizisinde Cem Yenilmez karakterine de hayat vermiştir.
Molla Numan nasıl Hacı Bayram adını almıştır?
Molla Numan’ın Hacı Bayram-ı Veli’nin adını alışı ve Hamîd-i Velî’ye intisabı hususunda çeşitli rivayetler vardır. En yaygın olanı şu şekildedir:
Bir gün medreseye birisi gelir ve; “İsmim Şüca-i Karamani’dir. Hocam Hamideddin-i Veli’nin (Somuncu baba) selamı var. Sizi Kayseri’ye davet ediyor. Bu vazife ile huzurunuza geldim.” der. Molla Numan, Hamidüddin ismini duyunca; “Baş üstüne, bu davete icabet lazımdır. Hemen gidelim.” diyerek müderrisliği bırakır ve yola revan olurlar. Somuncu Baba diye bilinen Hamideddin-i Veli ile Kurban Bayramının sabahında buluşmuşlardır. O an, Hamideddin-i Veli; “İki bayramı birden kutluyoruz!” buyurur ve ona Bayram lakabını vererek talebeliğe kabul eder. Molla Numan böylece din ve fen ilimlerinde yüksek derecelere kavuşur.
Hacı Bayram-ı Veli sosyal dayanışmanın öncüsüdür
Hacı Bayram-ı Veli, hocasının vefatı sonrasında Ankara’ya dönmüş ve doğduğu köye yerleşmiştir. Yeniden talebe yetiştirmekle meşgul olarak, sohbetleriyle hasta kalplere şifa dağıtmıştır. Talebelerini daha çok sanata ve ziraate sevk etmiş, aynı zamanda kendisi de çiftçilikle uğraşıp geçimini ziraatle sağlamıştır.
Açtığı ilim ve irfan ocağına, devrinin meşhur alimleri, hak aşıkları koşa koşa gelmiş, ilminden istifade etmişlerdir. Damadı Eşrefoğlu Rumi, Şeyh Akbıyık, Bıçakçı Ömer Sekini, Göynüklü Uzun Selahaddin, Edirne ve Bursa ziyaretlerinde talebeliğe kabul ettiği Yazıcızade Ahmed (Bican) ve Mehmed (Bican) kardeşler ile Fatih Sultan Mehmed Hanın hocası Akşemseddin en meşhur talebeleridir.
Hacı Bayram-ı Veli, toplum iki ana kesimden oluşur der; zenginler ve yoksullar. Bu iki grubun arasında köprü kurularak yoksulların gözetilmesi, ekonomik ve sosyal açıdan güvenliğinin sağlanması gerektiğini savunur. Kendi yaşadığı dönemde Hacı Bayram-ı Veli bu görevi bizzat üstlenmiştir. Mübarek aylarda müridleri ile beraber Ankara’nın ticari merkezlerinde dolaşır, dükkân sahiplerinden dileyenlerin zekat ve sadakalarını dervişlerin taşıdığı büyük bir torba içinde toplardı. Bu paralar sonrasında bir yardım sandığından, kimsesiz yaşlılara, evlenemeyecek kadar fakir genç kızlara ve erkeklere, kitap alamayacak kadar fakir öğrencilere, dul bayanlara, öksüzlere, kısacası tüm ihtiyaç sahiplerine dağıtılırdı. Görüldüğü üzere günümüzün Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu ve sosyal vakıf ve dernekleri gibi sosyal yardımlaşma organizasyonlarının temelini asırlar öncesinden Hacı Bayram-ı Veli atılmış ve sosyal yardımlaşmanın öncüsü olmuştur.