HHaber

Metaverse Nedir? Facebook adını neden “Meta” olarak değiştirdi?

Metaverse, bizi sanal dünyaya taşıyacak olan platformdur… Eskiden sadece metin bazlı SMS’ler atabiliyorken, şimdi WhatsApp, Messenger ve çeşitli uygulamalar üzerinden fotoğraf, video, emoji, sticker, GIF, ses kayıtları, avatarlar yollayabilmekteyiz. Şu anda olduğumuz noktaya adım adım beraberce geldik. Bundan sonrasını da birlikte deneyimleyeceğiz.

Metaverse Nedir? Facebook adını neden “Meta” olarak değiştirdi?

Metaverse nedir? Metaverse dediğimiz şey, bir sanal ortamlar serisidir. Peki bu ne demek, ne işe yarar? Şimdi hayal gücünüzü kullanın, bir alan var sonsuz, uçsuz bucaksız, mekandan bağımsız. Siz, şu an bulunduğunuz fiziksel ortamda aslında sizin yanınızda olmayan diğer insanlarla dilediğiniz zaman birlikte olabileceksiniz. Birlikte tasarlayabilecek, keşfedebilecek, iletişim kurup, sosyalleşebilecek ve oyun oynayabileceksiniz. Ve bunların hepsini metaverse dediğimiz sanal ortamlar serisi içerisinde gerçekleştireceksiniz. İşte metaverse…

metaverse
Metaverse

Metaverse kavramı neden hayatımıza girdi?

İnternetin yayılmasından sonra, insanlar birbirleriyle iletişim kurmak istediler, bu en doğal şeydi. Mailler, sohbet ortamları vs derken kurulan ilk iletişimler metin bazlıydı. Sonrasında bir kademe daha ilerisi sosyal medyanın çıkışı oldu. Böylece insanların iletişimine ilk olarak profil resimleri, fotoğraf paylaşımları eklenmiş oldu. 2004 yılında Facebook’un, 2010 yılında ise Instagram’ın kuruluşu ile daha fazla fotoğraf ve akabinde de daha fazla video bazlı paylaşımlar görmeye başladık.

Instagramın çıkış noktası, fotoğraf paylaşım uygulaması olmaktı. Hatta logosu bile bunu ispatlar nitelikteydi. Bugün ise facebook olsun instagram olsun, tik tok vs bu tarz platformların çoğunu videolar oluşturmakta. Bu videolarda ise ses efektleri, müzikler, metinler, etiketler, gifler, avatar ve artırılmış gerçeklik araçları kullanılıyor. Yani arttırılmış gerçeklik…

metaverse
metaverse

İşte metaverse de bu noktada hayatımıza ilk adımlarını atarak giriş yaptı. Gelişim basamaklarına sırasıyla bakalım;

🎇 Arttırılmış gerçeklik: (Augmented Reality-AR) bugün mobil cihazlarımızdan kolayca ulaşabildiğimiz bir uygulama. Çoğu cihazda AR uygulamaları var.

🎇 Sanal gerçeklik: (Virtual Reality-VR) ise, sanal gerçeklik gözlükleri ile ulaşabilen bir dünya.

🎇 Karma gerçeklik: Gerçek ve sanal dünyayı bir araya getiren karma gerçekliği (Mixed Reality-MR) ı ise bugün Facebook ve Instagram üzerindeki Hedef Algılayan AR Filtreler (Target Tracker AR Effects) ve Lokasyon Bazlı AR Filtreler (Location-based AR Effects) ile hayatımıza girdi.
Rayban’in Stories gözlükleri ile de karma gerçekliği yakında deneyimleyemek mümkün hale geldi.

🎇 Genişletilmiş Gerçeklik: (Extended Reality-XR) kavramı da, fiziksel dünya ile sanal argümanların kesişimi ile etrafımızda git gide artar oldu ve böylece gündelik hayatımıza giriş yaptı.

Metaverse, bizi sanal dünyaya taşıyacak olan platformun adıdır… Adım adım bu noktaya kadar geldik. Eskiden sadece metin bazlı SMS’ler atabiliyorken, şimdi WhatsApp, Messenger ve çeşitli uygulamalar üzerinden fotoğraf, video, emoji, sticker, GIF, ses kayıtları, avatarlar yollayabilmekteyiz. Görüntülü konuşmalarımıza ekleyebildiğimiz filtreler de tamamiyle artırılmış gerçeklikle mümkün olabilmekte.

Gelecekte bizi neler bekliyor?

Yeni Artırılmış Gerçeklik (AR) araçlarının üretilmesiyle beraber, Metaverse’ün yapı taşlarından olan yapay zeka teknolojisi ile Metaverse inşa edilecek. Önümüzdeki 5-10 sene bu noktada çok heyecanlı olacak ve bu geleceğin tasarlanmasında herkesin bir rolü olacak. Önümüzdeki senelerde dünya, Metaverse’ün nasıl inşa edildiğini görürken bir yandan da AR ve VR teknolojilerinin üretimlerinin daha kolaylaştığını, olanakların daha geniş kitlelere de kolayca ulaşabildiğini göreceğiz. Elbette bu, içerik üreticilerinin, üniversitelerin, teknolojik ürün geliştiricilerinin, kısaca herkesin birlikte yürüyeceği ve katkıda bulunacağı bir yol ve neler olduğunu hep beraber yaşayıp göreceğiz…

metaverse
metaverse

Facebook neden “Meta” olarak isim değiştirdi?

Facebook, yani artık yeni ismiyle “Meta” Türkiye Kreatif Stratejisti Görkem Yeğin Mert; “Meta olarak biz de, daha önce mobile geçişimizde olduğu gibi, bu gelişime öncülük ediyoruz” ifadeleriyle durumu aslında açıklıyor. Facebook yıllardır yaptığı yatırımlarla zaten buna zemin hazırladığını ve dünyanın metaverse deneyimine adım atacağı noktada ilk olmak istediklerini, pazardaki paylarının yüksek olduğunu açıkça duyuruyor.

Mert sözlerinin devamında mevcut duruma dair;

“Metaverse açıklamamız, sadece şirket olarak bir sosyal medya şirketinden “sosyal teknoloji” şirketine dönüşümümüzün değil, bir teknoloji ve internet devriminin de habercisi olmuştur. Elbette Meta, Metaverse deneyimi sunan ve bu alanda çalışmalar yapan tek şirket değil ve tek bir tane Metaverse olmayacak, ancak Reality Labs’de geliştirdiğimiz ürünlerle Meta’nın Metaverse ekosisteminin olmazsa olmaz bir parçası olduğunu göreceğiz. Yıllardır komünitelere, dijital içerik üreticilerine, e-ticarete, AR-VR teknolojilerine ve Oculus’a yaptığımız yatırımlarda Metaverse vizyonu kendini göstermekte. Bütün ürünlerimiz daha derin, daha zengin bağlar kurmak icin tasarlanmakta. Instagram da arkadaşınızın fotoğrafı altına yaptığınız yorumdan Oculus Quest’te uzakta yaşayan akrabanızla aynı odada buluşup sohbet edip sosyalleşmenize kadar, mevcut platformlarımızda her deneyimin amacı bağ yaratmak.” ifadeleriyle açıklıyor.

metaverse
metaverse coin

Facebook un “Meta” oluşuna dair Mert, açıklamasını şu cümlelerle noktalıyor:

“Yarının Metaverse’üne hazırlanmak için markanızın dijital varlığını ve deneyimini bugün 2 boyutlu uygulamalar üzerinden kurmanız kritik. VR deneyimlerini anlamak ve VR projeler ortaya çıkarmak ya da bunlara entegre olmak da Metaverse evrenini daha fazla anlayabilmenizi sağlayacaktır. Yine markanızı tamamlayacak dijital ürünler ve servisler sunmak, fiziksel ürünlerinizin sanal versiyonlarını sunmak da atabileceğiniz adımlar arasındadır. Kısacası, Metaverse’e giden yolda sağlam adımları bugünün teknolojilerini ve güçlerini kullanarak atmalıyız. İnternetin geleceği Metaverse ve bu geleceği birlikte inşa edeceğimiz için çok heyecanlıyız.”