HHaber

Vitamin deposu, saç dökülmesi, egzema, sivilce, her derde deva…

Hem kendisi faydalı, hem de suyu sivilce gibi vücuttaki birçok sorunu hallediyor. Bu şifa deposu ot, “Çiriş otu.” Sivilcelerden bağışıklığa kadar tedavi edici bir bitki. Hem sofralarda yemek olarak bulunuyor hem de suyu cilde şifa oluyor.
Kahramanmaraş’ta ilkbahar mevsiminde dağlarda yetişen ve yöresel yemeklerde de sıklıkla kullanılan çiriş otu, sofraları süslemeye başladı bile.
Çiriş otu, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak Türkiye’nin çoğu yerinde de yetiştiği bilinen şifa dolu bu bitkidir. Çiriş otu; sarızambak, yabani pırasa, gülik, güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, kirgiç ve çiviş olarak da tanınıyor.

ÇİRİŞ OTUNUN FAYDALARI nelerdir?
C vitamini açısından zengindir.
Bağışıklığı güçlendirir.
Kas yorgunluğu ve burkulmalara iyi gelir.
Hastalıklardan korur.
İdrar yolu enfeksiyonlarının iyileşmesini hızlandırır.
Suyu kulak iltihabı ve diş ağrısını giderir.
Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlar.
Şurup şeklinde içilirse öksürük ve yan ağrılarına iyi gelir.
Saç dökülmelerini azaltır, saç köklerinin daha güçlü olmasını sağlar.
Haşere ve akrep sokmalarında kullanıldığı bilinmektedir.
Kökü temizleyicidir.
Adet düzensizliklerinin azalması ve regl döneminin düzenli bir şekilde devam etmesinde çok etkilidir.
Hemoroid (Basur) rahatsızlığının tedavisinde olumlu etkilerde bulunur.

ÇİRİŞ OTU NERELERDE YETİŞİR?
Kahramanmaraşımızın Göksun ilçesi Değirmendere dağlarında ve yüksek dağların pek çok yerlerinde yetişmektedir. Sofralara renk katan bu ota dair eğitimci ve araştırmacı yazar Halil İbrahim Algan’ın şu notlarına rastlamaktayız:
“Değirmendere çirişinin özelliği ise; yüksek noktalarda bulunması, uzun süre dayanması, hoş bir tadının olmasının yanı sıra kayalıkların arasında yetişmesinden kaynaklı, vitamin bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olmasıdır. Şu anda kilosu 20 TL’den satılmaktadır. Göksun’da yemek olarak börek, borani, pilav ve kışlık konservesi yapılmaktadır. Çiriş otunu aldıktan sonra dilerseniz çeşit çeşit kavurmasını, dilerseniz de farklı malzemelerle zenginleştirebileceğiniz otlu börekler yapabilirsiniz.”