HHaber

Peygamber Efendimizin sırrı! İçenin şifa bulduğu Etyabin! Etyabin nasıl yapılır?

Sıcak iklim meyvesi olan ve adeta İslam ile özdeşleşen hurma, Müslümanlar için kıymetli bir gıdadır. Ramazan denilince akla gelen ilk yiyeceklerden birisi olan hurma, sağlığa faydaları ile bin bir derdin de şifasıdır.
Hurma, “Bereket, inanç, sağlık, kudret” gibi birçok farklı ifadeyi simgelemektedir. Yapılan araştırmalara göre hurma, hafızayı geliştirmekte, kolesterolü düşürmekte, bebeklerin beyin gelişimine önemli katkı sağlamakta, ülsere ve böbrek yetmezliğine karşı korumakta ve sindirim faaliyetlerini de düzenlemektedir.

KUR’AN-I KERİM’DE ÇOKÇA ZİKREDİLMEKTEDİR
Kutsal kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’de yirmi üç yerde; “hurma” (nahîl, semerâtü’n-nahl, rutab), “hurma kütüğü” (a‘câzü nahl), “hurma ağacı” (nahl, nahle, lîne), “hurma bahçesi” (cennetün / cennâtün min nahîl), “hurma dalı” (urcûn) ve “hurma lifi” (mesed) şekillerinde hurmanın ismi anılmaktadır.

Hz. Aişe annemizin rivayetine göre, Peygamberimiz (SAV) süt ile hurma karışımından elde edilen yiyeceğe “etyabin” derlerdi.
Hurma tek başına başlı başına bir şifa kaynağı olmakla beraber, birçok farklı şekilde tüketilebilmektedir. Fakat, sütün içine katıldığında faydaları saymakla bitmeyecek şekilde katlanmaktadır.
Peygamber Efendimiz (SAV)’in’ de severek yediği bir karışım olan “hurma ve süt karışımı”nın sağlığa yararları ise şöyle:

HURMA VE SÜT KARIŞIMI: “ETYABİN”
Sütlü hurma karışımı, insan vücuduna faydası çok fazla olan besleyici bir besindir.
✨Hurma, yüksek konsantrasyonda demir içeriğine sahiptir. Süt bu kimyasaldan yoksun bir besindir. Bu sebeple ikisini birleştirmek yüksek düzeyde (süper besin) bir gıda ortaya çıkarır. Ayrıca çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlar.
✨Süt ve hurma karışımı kan dolaşımını artırarak daha parlak bir cilde sahip olmanızı destekler. Kırışıklık, sivilce ve diğer cilt problemleri için fayda sağlar.
✨Hurma ve süt karışımı vücuda enerji vermek, dayanıklılığı arttırmak ve halsizlikle mücadele etmek için de tercih edilir.
✨Hurma protein açısından zengindir, süt de aynı şekilde. İkisi birleştirildiğinde, kemik yoğunluğu ve kas sağlığını destekleyici protein içeriği ortaya çıkar.
✨Süt ürünleri ve hurma, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan lif açısından zengindir.

ETYABİN NASIL YAPILIR?
Bu karışımı elde etmek için 3 adet hurmayı biraz sıcak suda beklettikten sonra çatalla ezip süt ile karıştırmak yeterlidir. Afiyet şifa olsun… ❤😊