HHaber

Fatih Sultan Mehmet Han’ın sofrasından eksik olmayan şifa deposu içecek

Hiç aklınıza gelmezdi ama koruk suyu. Tam bir antioksidan deposu, hastalıklara karşı koruyor. Kandaki şekeri düzenlemeye yarayan mucizevi bir besin o. Osmanlı Devleti’nin en güçlü padişahlarından Fatih Sultan Mehmet Han’ın de en sevdiği içecekler arasında yer almakta…

KORUK SUYU NELERE İYİ GELİYOR

Üzümün ham haline koruk diyoruz ve koruktan elde edilen bu şifalı suyun sayısız faydaları var. Peki, koruk suyunun faydası ne? Geçmişten günümüze sofralara gelen içecek neden bu kadar kıymetli?

Yaz aylarının vazgeçilmezidir aslında koruk, üzümler daha oldunlaşmadan hangimiz atmadık ki ağzımıza ekşi ekşi… Geleneksel lezzeti, doğal mayalı özelliği ile yüzyıllardır tüketilen, yemeklere de lezzet katan koruk suyu, sağlık saçıyor.

KORUK SUYU NASIL YAPILIR?
Olgunlaşmamış koruk üzümü ezilmek suretiyle suyu çıkartılır, çıkan meyve suyu asidik olmasından ötürü ekşiliği ile alternatif bir tat sunar. Tamamen doğal olan bu içecek, ham haliyle şişelenmek suretiyle saklanabilir. Yemeklerde ve salatalarda da kullanılabilen koruk suyu ekşi tadıyla sirkede ye de bir altarnatiftir. Koruk üzüm kullanımı özellikle Ege mutfağında önemli yere sahiptir.

✨İŞTAH AÇAR, SİNDİRİMİ RAHATLATIR
Koruk suyu yemeklerden önce içildiğinde iştah açıcı etkiye sahiptir. Bu sebeple yemek öncesi ikram edilir. Sindirimi rahatlatır. Bağırsakların çalışmasını hızlandırır ve kabızlığı giderir.

✨GÖZ AĞRILARI VE KURDEŞENDE ETKİLİ
Koruk suyu düzenli içildiği takdirde göz ağrılarına iyi geldiği de gözlemlenmiştir. Kurdeşen döken kişilere ise rahatlatıcı olarak önerilmektedir. Ciltteki kızarıklıklara iyi geldiği gözlemlenmiştir.

✨TOKSİNLERİ ATAR, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİRİR
Yaz içeceği olan koruk suyu, toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve antioksidan özelliğe sahiptir. Soğuk tüketilirse serinletici etki de verir. İçerisindeki doğal maya sayesinde bağışıklığın kuvvetlenmesini sağlar.

✨ÖDEM VE BÖBREK TAŞINI KOLAY ATTIRIR
Ödem atılmasını sağlayarak kalbi de kuvvetlendirir. Böbrek taşı atımını kolaylaştırır. Böbrek rahatsızlığı bulunanların kotuk suyu nu da tedavilerine eklemesi tavsiye edilirken, doktorlarının onayı ile bunun yapılması önerilir.