HHaber

Son dakika: 3600 ek göstergede kapsam genişletiliyor… Maaşlar 1.234 lira artacak!

Son dakika gelişmesi: Memurların gelir ve emekli aylıklarında artış sağlayacak olan 3600 ek göstergede ayrıntılar netleşiyor. Birçok kamu görevlisinin maaş, emekli aylığı ve ikramiyeleri artacak. Memur emeklisi 1.234 liraya varan maaş artışını görecek. İkramiyelerde yüzde 20’nin üzerinde artış bklenmekte. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin;
“3600 ek gösterge çalışmaları mayıs ayında tamamlanacak ve Meclis’e intikal ettirilecek” demişti.

3600 EK GÖSTERGE İÇİN GÖZLER 10 MAYIS’A ÇEVRİLDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in 3600 ile ilgili teknik çalışmaların Mayıs ayında bitirilerek, Meclis’e sunulacağını söylemesi üzerine gözler 10 Mayıs’a çevrildi. Meclis tatile girmeden önce temmuz ayında, milyonlarca çalışanın beklediği ek gösterge düzenlemesinin yasalaşacağı belirtiliyor. Öğretmen, polis, hemşire, sağlık ve teknik hizmetleri, idareciler, avukatlar, din görevlilerine 3600 ek gösterge verilmesine yönelik üçüncü toplantı 10 Mayıs’ta yapılacak. Kamuda 4 milyon çalışanın geliri bu düzenlemeden etkilenecek.

TRT Haber’de konuşan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, 3600 ek gösterge düzenlemesinde gelinen son durumu ve temmuz ayında memura verilecek zam oranı hakkında değerlendirmelerini paylaştı.

KAMU GÖREVLİLERİ İÇİN ARTIŞ YÜZDE 20’NİN ÜZERİNDE OLACAK
Zengin; “Yapılan hesaplamalar, ek göstergenin maaşları, Kamu görevlilerinin çalışma sürelerine göre değişmekle birlikte yaklaşık yüzde 21 ile 22 oranında etkileyeceğini ön görüyor. Misal vermek gerekirse, 6 bin TL emekli maaşı alan bir öğretmenin maaşı, 3600 ek göstergeye çıkarılması durumunda 7 bin 200 lira oluyor. Bu da rtalama 1234 liralık bir artışa tekabül ediyor. Bu artış çalışma sürelerine bağlı olarak elbette kişi bazında değişiklik gösterebilir” dedi.

EMEKLİ İKRAMİYELERİ DE BU HESABA GÖRE YÜZDE 21-22 ORANINDA ARTACAK
Emekli ikramiyeleri için de benzer bir kıyas ile hesaplama yapıldığında, yüzde 21-22 oranında artış olacağını söyleyen Zengin; “Emekli olduğunda 200 bin TL olarak alacağı ikramiye, yaklaşık 245 bin TL’ye çıkmış olacak. Peki göstergelerdeki bu değişiklik, şu anda emekli durumunda olanları da etkileyecek mi? Onların maaşları da bundan etkilenecek. Mevcut çalışanların maaşları, ek göstergelerindeki farklılıklara göre değişebilse de, yaklaşık 115 TL civarında bir artış olacak” diye sözlerine ekledi.

KAPSAM GENİŞLEYECEK
Bu çalışmanın 4 meslek grubu yani polis, öğretmen, hemşire ve din görevlileri için başlatıldığını hatırlatan Zengin kapsam genişlemesine dair de şöyle dedi:
“İlk kapsam genişlemesi 14 Mart’ta gerçekleştirildi. Sayın Cumhurbaşkanımız sağlık çalışanlarına müjdeler verdi. O müjdelerden birisi de lisans mezunu sağlık çalışanlarının 3600 ek göstergeye çıkarılmasıydı.”

SÖZLEŞMELİ PERSONEL STATÜNÜN DEĞİŞMESİNİ BEKLİYOR
“Statüler arası dengeyi bozmayan adil bir sistemin gelmesi bekleniyor” diyen Zengin; “Kamuda yaklaşık 530 bin sözleşmeli personel var. Yerel yönetimlerde durum biraz daha aciliyet sergilemekte. Yerel seçimler sonrasında bazı belediyelerde sözleşmeli personeller işten çıkarılmıştı. Kamu çalışanları da bu kapsamda doğal olarak bir an önce bu statünün değişmesini bekliyor. Bu da çok süper bir müjde olur” şeklinde konuştu.

TEMMUZ’DA YÜZDE 22,81 ZAM KESİN Mİ?
Temmuz ayında verilmesi beklenen zam için değerlendirme yapması da istenen Zengin; “3 aylık Ocak-Şubat-Mart enflasyonu 22,81. SSK ve Bağkur emeklileri son 6 aylık TÜFE oranında maaş zammı almaktalar. Hsl böyle olunca da 2022 Temmuz’unda yapılacak zam oranı yüzde 22,81 garanti olarak cepte. 3 aylık Nisan-Mayıs-Haziran enflasyonu da buna eklenerek zam oranı ayarlanacak” şeklinde değerlendirmede bulundu.

3600 EK GÖSTERGEDEN SONRA İLK SIRA EYT’NİN
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)’nin netleştirilmesinde ise, milyonlarca çalışanın beklediği diğer bir mesele olan 3600 Ek Göstergenin nihayete ermesi gerekiyor. Mayıs ayında Meclis’e gelmesi beklenen düzenlemenin hemen akabinde ise EYT konusunda çalışmaların da Ek Gösterge meselesinin çözülmesi ile başlayacağı dile getiriliyor. Bu nedenle 16 Mart tarihi, EYT’liler için de önemli bir tarih olarak kaydedildi.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?
Ek gösterge; memurların, aylık maaşlarının, emekli olduktan sonra alacakları aylıkların ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesindeki önemli bir unsurdur. Anlaşıldığı üzere, ek göstergenin yüksek olması emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin de yüksek olması demektir. Bu nedenle memurlar bulunmuş oldukları unvanlarının 1. derece kadrolar için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Bu durumdan ötürü de ek göstergesi 3600 olan bir memur ile 2500 olan bir memurun alacağı zam oranları da da maaş miktarları da aynı değildir. Bu sebepten ötürü de bir süredir 3600 ek gösterge için heyecanlı bir bekleyiş süregelmektedir.