HHaber

Haberi duyan soluğu bu derede alıyor… Toplayan servet kazanıyor!

Çamurun içerisinde altın yer alıyor. Kırıntı şekilde bulunan altın, iştah kabartıyor… Soğuk havaya rağmen suya girip savaklarla selin getirdiği çamuru eleyen kırıntı madenciler, haftada 7-8 gram altın buluyor. Eritilen altınlar, ayar işleminden sonra hurda altın olarak atölyelere satılıyor.

Soğuk havaya aldırış etmeden sel derelerinin içinde suya savak kuran altın arayıcıları muratlarına eriyorlar. Savağa takılan çamur parçacıkları içindeki altın parçacıklarını ayrıştırarak, haftada 7-8 gram altın elde ediyorlar. Kırıntı madencileri, buldukları altın parçacıklarını İzmir’de erittiriyor. Ayar derecesi ölçülen altın tamirat yapan kuyumculara satılıyor.

BUZ GİBİ SUYA RAĞMEN ALTIN ARIYORLAR

Sel sularının çamur taşıdığı derelerde soğuk havaya, buz gibi suya rağmen altın arayan İbrahim Irgatçı; “Yaklaşık 3 yıldır bu işi yapıyorum. Bu bizim için bir tutku haline geldi. Geçen yıl çok büyük bir kuraklık oldu. O yüzden bu işe ara vermek zorunda kalmıştık. Yağmurun ardından derelere su gelmesiyle beraber, altın madeninin hareketliliği başladı. Biz de hobimize geri döndük ve bugün birkaç parça altın yakalamayı başardık. Haftalık yaklaşık 7- 8 gram altın bulabiliyoruz” dedi.

“Emeğimiz boşa çıkmıyor” diyerek sözlerine devam eden madenci; “Bizim bu işi yapmamız için çok iyi bir nedenimiz var, topladığımız altınları ay sonu İzmir Sarraflar Çarşısı’ndaki ayar evlerine veriyoruz ve eritilmesini sağladıktan sonra ayarını belirleyip hurda fiyatından satıyoruz” dedi.

Madenci; “Çalıştığımız bölgeye göre bazen 22, bazen de 21 ayar denk geliyor. Diğer malzemelerde karıştığında ise ayarı düşüyor veya saflık derecesi artıp 23 ayara kadar çıkabiliyor. Bugüne kadar en yüksek 23 ayardan altın sattık, 24’ü henüz hiç görmedik. Ayar değeri üzerinden emeğimizin karşılığını çok güzel bir şekilde alıyoruz. emeklerimiz boşa çıkmıyor” dedi.