HHaber

Yıllar sonra gelen Barış Manço İtirafı!

Şarkıları ile tüm dünyanın adını duyduğu, neredeyse beş dili ana dili gibi konuşabilen, ancak En güzel dil hangisidir?” sorusuna; “En güzel dil tatlı dil” dir diye cevap veren Barış Manço aramızdan ayrılalı tam 23 yıl oldu.

Doğukan Manço, babası hakkında kimsenin bilmediği sırrını işte bu sözleriyle aktardı:

“II. Dünya Savaşı sırasında amcam dünyaya geliyor ve kendisine gündeme yönelik olarak ‘Savaş’ ismi konuluyor. Yıllar sonra insanlar artık barış özlemiyle savaşın bitmesini beklerken babam dünyaya geliyor ve babamın ilk ismi ‘Mehmet’dir, dedesi Mehmet Abdi Manço’dan gelir.
Halam İnci Manço’dan dinlediğim kadarıyla; 1942’de kuzenleri Yusuf Ulcay hayata veda etmiş, 1943’te babam doğmuştur. Onu da anmak üzere babamın ismine ‘Yusuf’ eklenmiştir.
Bu kadarla da kalmamış. 5.5 kilo civarı doğmuş olduğundan hastanede hemşireler ‘Bunun adı Tosun olsun’ demişlerdir ve ismi kayıtlara ‘Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço’ olarak geçmiştir.
1954’te ortaokula geçiş sınavına girerken nüfus müdürlüğüne gidip ‘Tosun Yusuf’ ismini çıkartmışlardır.”

Türkiye’de radyo ve televizyon programlarının gelişmesinde çokça katkıları bulunan Manço, 2 Ocak 1943 İstanbul’un Üsküdar doğumlu. Barış abi olarak tanınmıştır. 2 çocuk babası olan Barış Manço, günümüzde bile halen en çok dinlenen şarkılarıyla meşhurdur.

MÜZİKTE İLK ADIMLAR

Annesinin anlatımıyla 1,5 yaşında şarkı söylemeye başlayan Barış Manço, ilk grubunu 1958’de Galatasaray Lisesinde okuduğu yıllarda; “Barış Manço ve Kafadarlar” adıyla kurmuştur. İlk bestesi ise ‘Dream Girl’dür. Manço, müzik hayatındaki ilk konserini yine öğrencisi olduğu Galatasaray Lisesinin konferans salonunda vermiştir.

1962 yılında “Harmoniler” grubu ile ilk 45’lik plağını çıkaran Manço, henüz 19 yaşında idi. “Grafson Plak” etiketiyle çıkan bu albümde, İngilizce sözlü “Twist in USA” ve “The jet” isimli iki parça bulunmaktaydı.

“DAĞLAR DAĞLAR”IN MUHTEŞEM BAŞARISI

Barış Manço’nun 1970 yılında bestelediği “Dağlar Dağlar” şarkısı kariyerinin dönüm noktası olmuştur. Büyük ilgi gören şarkı, kısa sürede 700 bin satmıştır. Dönemin ünlü müzisyenlerinden Cüneyd Orhon’un da eşlik ettiği bu 45’likle Barış Manço, başta “Platin Plak Ödülü” olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.

Barış Manço, müzikte açtığı yolun yanı sıra şarkı sözleriyle de kültür hayatına önemli katkılarda bulunmuştur. Birçok şarkısının son kıtasında, tıpkı halk şiiri geleneğinde olduğu gibi kendi ismine yer veren Barış Manço, “modern çağ ozanı” olarak, unutulan değerleri hatırlatmış, toplumsal konulara ve ailenin önemine dikkat çekmiştir. Şarkılarında atasözleri ve deyimler kullanarak toplumsal hafızada canlı kalmalarını sağlamıştır.