HHaber

86 yıl sonra ortaya çıkan sır

‘Küçük seyyahları tebrik ettim. Seyahat sevmek bir memleket için çok eyi bir şeyi teşvik alınacak bir arzudur’ şeklindeki notu, Hüseyin Orak’ın ‘Türkiye Kılavuzu’ isimli gezi rehberinde bulundu…

‘Gizli hazine’ olarak nitelendirilen bu koleksiyondaki çoğu eserin içeriği henüz bilinmezken, -1895 yılında çıkarılan Serveti Fünun Dergisi’ nden, Binbir Gece Masalları’nın ilk İngilizce çevirisine, Kitab-ı Mukaddes’in 1886 İstanbul baskısından, Osmanlıca Nutuk’a- Osmanlı dönemine ait belge niteliğindeki bu kıymetli eser ve ders kitapları da koleksiyonda yer almakta.

Gazi Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Lideri Öğretim Vazifelisi Parıltı Uzun, yapıtların gün yüzüne çıkması gerektiğinin altını çizerek, “Bu koleksiyon bize Gazi Eğitim Fakültesi’nden devredildi. 1926 yılından beri gelen eserler var. Osmanlı Türkiye’sine ilişkin kültürel eserler var” şeklinde konuştu.

Epeyce varlıklı ve gizli koleksiyonun mevcut olduğunu kaydeden Uzun, “Örneğin Serveti Fünun Mecmuası var, Osmanlıca yazılmış Nutuk var, İsmet İnönü’nün el yazısıyla yazdığı notu var. Binbir Gece Masalları’nın birinci İngilizce çeviri baskıları var, Kitab-ı Mukaddes’in 1886 İstanbul baskısı Osmanlıca var. 1929’da İstanbul’da basılmış Osmanlıca Hayat Bilgisi 1’inci sınıf ders notları var. Kültürel mirasa, tarihe eşlik eden bir koleksiyon” diye konuştu.