HHaber

Cumhurbaşkanı Açıklıyor

İHRACATIMIZ 6 KATTAN FAZLA ARTTI

Yeni miladi yıl, milletimiz ve tüm insanlık için hayıtlara vesile olsun, temennimiz dileğimiz budur. Koronavirüs salgının ve onun tetiklediği ekonomik sorunların bir müddet daha herkesle birlikte ülkemizi de olumsuz olaraketkileyebilecektir. Türkiye’yi küresel sağlık ve ekonomik k*r*i*zden olumlu yönde ayrıştırmayı başardık.

İstihdamda yıllık 2 milyonu bulan bir artış sağladık. Küresel ihracattan aldığımız pay ilk defa %1’in üzerine taşındı.. 2022 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımızı 6 kattan fazla artırdığımızı görmekteyiz. Aynı şekilde 20 yıl önce 85 milyarı bulmayan dış ticaret hacmimiz 500 milyar dolara dayanmıştır.

TURİST SAYISINDA YÜZDE 100’LÜK ARTIŞ SAĞLANMIŞTIR

Salgının Turizm sektöründe neden olmuş olduğu olumsuz etkileri hızla ortadan kaldırmak için aldığımız tedbirler ve bunların karşılığını gördüğümüz bir dönem geride kalmıştır. 24 milyar doları aşan bir turizm geliriyle kapanış yaptık. Turizmde önceki yıla göre ziyaretçi sayısında %83’lük, turist sayısında %100’lük bir artış sağlandı. Bundan sonraki çıtamız çok daha yüksek bir gelir seviyesine çıkmaktır. Tesis sahiplerinden çalışanlarına kadar, ülkemize kazandırdıkları bu başarı için teşekkür ediyorum.

KOSGEB DESTEKLERİNDE KAPSAM ARTIŞI

KOSGEB destekleriyle ilgili bir müjdemizi de sizlerle paylaşmak istiyorum diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nisan’da hızlı bir destek programı başlatıldığını ve son 12 aydaki çalışan sayısını koruyup, meslek lisesi veya üniversite öğrencimizi istihdam eden şirketlere 100 bin lira destek sağlanacağını da ekledi. “Amacımız bu programla 75 bin yeni meslek lisesi veya üniversite öğrencimizi istihdama dahil etmektir” dedi.

Türkiye, 2021 yılında ekonomide yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari odaklı bir büyüme göstermiştir. Biz %1,8 büyüme ile kapatmıştık. Küresel ticaretin yeniden hareketlenmeye başladığı 2021’de büyümede çift haneli rakamları yakalayacağımıza inancımız tam. Salgın döneminde G20 içinde en hızlı toparlanan ve büyüyen ülkelerin başında geldik. Türkiye’nin sergilediği bu performans bizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine adım adım yaklaştrmaktadır.

MEMURA EK ZAM

Memurlarımızın maaşlarında Temmuz-Aralık ayı farkı ve toplu sözleşme gereği olarak toplamda %28 oranında bir artış gerçekleştirmiş olduk. Böylece memurlarımızın maaş artış oranını %30,5’a çıkartarak onlara ilave destek sağlayacağız.

EMEKLİLER MÜJDE

Emeklilerimizi maaşında ise genel olarak enflasyon oranı kadar artış zaten yapmaktaydık. Buna ek olarak, düşük maaş alan emeklilerimiz ile ilgili yeni alt sınırı netleştirdik. Hiçbir emeklimiz 2.500 liranın altında maaş almayacaktır. Temmuz ayında hem memurlarımızın hem emeklilerimize yapılacak % 7 toplu sözleşme artışına ek olarak şayet gerekiyorsa enflasyon farkı da eklenecektir.

“Hiçbir emekli 2.500 liranın altında maaş almayacak”

Cumhurbaşkanı ayrıca şu konularda da açıklamalarda bulundu:

KUR KORUMALI TL MEVDUATINA 78 MİLYAR TL’LİK BİR GEÇİŞ YAPILDI

Döviz kurunda yaşadığımız, ülkemiz ekonomisinin gerçekleriyle direk ilgili olmayan bir dalgalanmadır. Bir noktadan sonra serbest piyasa ekonomisinin dışına çıkmış ve arka tarafında iyi niyrtli olmayanların göründüğü bir duruma bürünmüştür. Aldığımız tedbirler ve geliştirdiğimiz mekanizmalar sayesinde dışardan yapılan Türk ekonomisine yönelik sinsi saldırıların önünü büyük ölçüde kesmesi başarmıştık. Kur korumalı TL mevduatına kısa sürede 78 milyar TL’lik bir geçişin yaşanması ise vatandaşımızın ekonomi programına olan güveninin bir göstergesidir. Bu uygulamayı genişleteceğiz ve ülkemiz ekonomisinin istikrar ve güven içinde büyümesine katkı sağlayacak yeni argümanlarla birlikte 2022’de daha da güçlendireceğiz.

DOĞAL GAZ DESTEĞİ MÜJDESİ

Geçtiğimiz yıl hepimizi zora sokanlar yüksek enflasyon ve onun ötesinde bir vakayı gösteren fahiş fiyat artışlarıdır. Öyle ki salgın döneminde dünyada petrol fiyatları 2 katına, doğalgaz fiyatları 6 ile 10 katına çıktı. Biz ise her konuda olduğu gibi enerji fiyatları hususunda sa vatandaşımızı koruyacak bir yol izledik. Geçtiğimiz yıl elektrik fiyatını yarı fiyatına, akaryakıt fiyatlarında da oldukça düşük fiyat sağlmayı başardık.

Doğalgazda 80 milyar, elektrikte 25 milyar, akaryakıtta ise 60 milyar liralık kamu maliyeti yaptık. Ülkemizde 2002 yılında 150 KW elektrik ve 125 m3 doğalgaz kullanımı, asgari ücretin %47’sine denk geliyordu. Şimdi ise aynı kullanım asgari ücretin %13’ü sevisindedir.

Görüldüğü gibi vatandaşımızı fiyat artışına yönelik ezdirmemeyi sürdürüyoruz. Vatandaşlara kömür yardımını, doğalgaz desteği olarak da verebileceğimiz haberini sizlerle paylaşıyorum.