HHaber

Ne hastaneye gidebiliyor, ne il dışına! 56 yıldır çözülemedi…

Meryem Üçkan, resmi olarak var olan birisi değil. Annesinin vefat tarihi nüfus kayıtlarına yanlış yazıldığı için 56 yıldır kimlik alamayan ve var oluşunu ispat edemeyen Meryem Üçkan, çareleri tükenince savcılığa başvurdu. Hastaneye gidemeyen, evlenemeyen, eğitim alamayan ve il dışına çıkamayan Üçkan’ın mağduriyetini dile getiren Avukat Merve Nur Özkan, işlemlerin hızlandırılması ve artık bu mağduriyetin giderilmesi için yardım istedi.

Annesii kaybettikten sonra dayısı ile birlikte Manisa’ya yerleşen Üçkan, burada da çeşitli nedenlerle kimlik çıkarmayı ihmal etmişti ama sonrasında, 2005 yılında çeşitli sorunlarla karşılaşmaya başladı. Manisa Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Defalarca mürcaat etti ama soy bağı tespit edilemediği ve doğum tarihi belli olmadığı için Üçkan’ın başvuruları netice almadı.

Manisa 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nce yaş belirleme ve varlığını ispat edebilme davasında tanıkların dinlenmesi ve kemik testi sonucu Üçkan’ın 1965 doğumlu olduğu, annesinin de Perizade Üçkan olduğu tespit edilerek kayıtlara geçri.

ANNESİNİN VEFAT TARİHİ YANLIŞ İŞLENMİŞ

Mahkemenin kararı, nüfus işlemlerinin yapılması için Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne bildirildi ama tahilsizlikler zinciri peşini bırakmadı.

Hınıs Kaymakamlığı İlçe Jandarma Komutanlığı’nca yapılan araştırma ile Perizade Üçkan’ın, nüfus kayıtlarına göre, 1932’de dünyadan göçtüğü tespit edildi. Bunun üzerine Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nce Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yeniden başvuruda bulunuldu ve Perizade Üçkan’ın 1932 yılında vefat ettiği, Meryem Üçkan’ın ise 1965’te doğmasından ötürü bu durumun “hayatın olağan akışına aykırı olduğu” belirtildi. Perizade Üçkan’ın gerçekteki vefat tarihi tespit edilene kadar kızı Meryem Üçkan için yine kimlik çıkarılamadı.

İL DIŞINA BİLE ÇIKAMIYOR

Üçkan’ın avukatı Merve Nur Özkan, konuya dair dosyanın savcılıkta olduğunu belirterek, müvekkilinin kimlik kullanamadığı için hayatının her alanında zorluklarla karşılaştığını aktardı.
Özkan; “Hastaneye gidemiyor, evlenemiyor, eğitim göremiyor. Ne uçak ne de otobüs bileti alamıyor. Arabayla il dışına bile çıkamıyor. Manisa’da kala kalmış vaziyette. Meryem Hanım 2005 yılından beri bu işlerle uğraşıyor ve artık buna çözüm bulunarak kendisine ivedilikle bir kimlik çıkması gerekiyor. Biz artık bu işlerin hızlanmasını ve kendisinin dde aha fazla mağdur olmamasını istiyoruz” dedi.